Dorada pilsen

Compañía Cervecera de Canarias a sörgyár eredeti neve amely 1939-ben alakult a négy szigetet számláló Kanári szigetek autonóm közösségében név szerint a következők,
El Hierro, La Gomera, La Palma és Tenerife. Ebből a negyedik szigetet választotta  Maximino Acea Perdomo aki megálmodta a sörfőzdét. A Dorada név eredetileg is tőlük származik, ugyanis az 1994-es esztendőben egyesült a Sociedad Industrial Canaria társasággal akiknek szintén tekintélyes múltjuk van hiszen 1924-ben nyitották meg kapuit. Napjainkban az AB InBev nemzetközi csoport tulajdonában van. Igyekeztem a Dorada sörhöz egy hivatalos oldalt keresni, de sikertelen kutatásokat végeztem, ellenben megnézhető az AB InBev illetve a SabbMiller fúziójából kialakult sörbirodalom ami az egész bolygót átszövi és ide kattintva országokra lebontva látható hol mit képviselnek bele értve a Doradat is.

Már a bontás pillanatában, de leginkább kitöltését, illetve ezt követően nagyon erős malátás jegyeket érezni. Sokasága részben klasszikus vonalon mozog ami gabonás érzetében nyilvánul meg és hordoz egy kissé keser árnyékot, de nem a komló által. Amikor intenzív szinte már tömény az árpamaláta, jómagam akkor szokta érezni ezen keser hatást. Az illatkép kevésbé édes az árpamaláta által és van egy érett gyümölcsös árnyéka.





Kitöltve csak a pohár falán üldögélő pára opálosítja látványát, ami tiszta, fényes arany színezetet hordoz. A felette képződő habfedője kevésbé dekoratív jelenség és csak lassan múlik hófehér színével.


Enyhe kimért szénsav vékony, szúrós savassággal nyit a korty, hol már is megmutatkozik az árpamaláta, de illatához mérten erős visszalépést produkál.


Így a játékából inkább édesebb gondolatai kerülnek az előtérbe és jellegzetes gabonás ízképét csak kopottas fakó módon szorítja a háttérbe. Azon gyümölcsösség amit már illatában említettem az itt is jelen van ködös hatásával.


A kortykép vége felé haladva megfordul és már éles torokszorító malátázottság kezd uralkodni egy édes aláfestést megtartva.


Eme korábbi hirtelen megmutatkozása a malátának lassan fakulni kezd, de a korty végére sem enged és markáns módon kezdi búcsúját, amit ennek ellenére nem húz messzire.





Egy testvére fogja folytatni a kupakok sorát.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.7% V/V
0.33L
Spanyolország





 

Megjegyzések