Vergina lager

A 90-es évek közepén Frank Zappa személyének tűnt fel, hogy nincsen tradicionális Görög sör, így született meg a Vergina márka. Az első palack 1998-ban lett értékesítve, de kezdetben a makedóniai Thrace sörgyár figyelő és segítő tevékenysége mellett. Napjainkban négy fajta főzetet kínálnak, az ominózus láger, a Porfyra nevezetű szűretlen láger, egy Weiss nevezetű búza, szem előtt tartva a Német hagyományokat, végezetül a Red nevezetű sörük karamellizált malátával és Tettnanger komlóval. Személyem egy barátom révén jutott hozzá, Görögországba ment nyaralni, kikötöttem számára, hogy kizárólag olyan Görög sört hozzon aminek feliratos és vagy emblémás kupakja van. Azt mondta, hogy nem volt egyszerű. 

Savanykás és egyben édeskés illata kezd kibontakozni ami elég határozatlan módon teszi mind ezt. Az árpamaláta gabonás jelleme ugyan érződik, de erősen ködös képet alkot amihez az édesebb gondolatok már érdemben nyilatkoznak. A komló játéka fedve marad.








Látványában meg állja a helyét, tiszta és áttekinthető fényes arany színezetével. Habfedője sietős múlást produkál hófehér színével.



Bőséges pezsgése csekély savas árnyékkal bír. Ebből hamar előbújik egy kissé üres és kopottas malátázottság ami hordoz egy kesernyés aláfestést, mentesen a komló áldásától. 



Folytatásában stabilan kitart ezen ízvilága mellett és csak a kortykép második felében erősít az eddig alul teljesítő gabonás érzetén az árpamaláta, de koránt sem kellemes irányt tartva. 



Mert érkezik egy romboló behatás fémes ízzel ami ugyan megérkezését követően enyhülni kezd, de már végig kíséri a történetet. 



Végezetül a komló ízvilágában sem kap szereposztást majd lecsengése és távozása hosszan megmarad a jól eső kényeztető összképtől távol állva.






Záró képnek egy a jelenlegi helyzetet ábrázoló fotó.



A folytatást illetően, ami arra a hiányzó kettő kupakra vonatkozna, még magam sem tudom, de keresem és hamarosan be is illesztem.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.0% V/V
0.5L
Görögország

Megjegyzések