Březňak

Egy hagyományos Cseh sörrel hígítom a keret Német kupakos dominanciáját, iróniája, hogy Németországban vételeztem. Történelme egészen 1753-ig visszavezethető megannyi tulajdonos váltással fűszerezve, melyből egy személyt kiemelkedő módon elismer minden visszatekintő leírás. Én sem teszek másként és nevén nevezem Karel Chotek gróf uraságát aki a 20. század elejéig  birtokolta a főzdét., a helyszín pedig a festői Velké Březno. Magam is azt hittem, hogy a címkén a már említett Karel Chotek látható, de nem. Mert ha jól értem akkor az 1906-os évben lett Viktor Cibich a sör ˇˇreklámarcaˇˇ, a kor tekintetében nem akartam ezen kifejezést használni, ellenben felkínálom a lehetőséget a történetük teljes áttekintéséhez, íme a  Březňák weboldala. Napjaikban 5 darabos szortimentet főznek, személyemnek ez az első találkozása a márkával. 

 Könnyed illat, nincsenek markáns nehéz jegyek, és szinte önálló fellépést produkál a maláta. Összetételét tekintve nyers ihletésű hatása erősebb jelenléttel uralkodik illata felett, édes világa fakó érzetével a háttér kellemes játékosa. Illatképének hosszát kíséri egy részben savanykás erőtlen hatás, és részben kesernyés vonás, az utóbbi a komló jelenlétére utal vékony leiratával. 






A pohárba töltve patinás arany színével találkozik tekintetem, pazar színjáték. Felette elterülő habfedője sietősen távozik hófehér színével.



Erős savasságot ír visszafogott pezsgése melyből már kiérződik a maláta ízvilága. Kezdetben erőtlen és édes világa alig mutatkozik, klasszikus malátás íz rajzolódik gabonás jelemével.


A most olvasott sorok kitartóan átkísérnek a kortykép teljes hosszán, majd csak a vége felé fokozza enyhe mértékben az ízvilágra gyakorolt hatását.


Közben édes jegyei is kezdenek beszivárogni, így a korty második felében járva ezen hatása nem fog magas csúcsokat hódítani, de nem erőtlenségéből kifolyólag.


Mellette enyhe kesernyésség üdít a komló által annak távolinak tűnő érzetével, s mint illatában, itt ízében is felfedezhető egy savanykás aláfestés.


Végjátékában nincsenek kiugró változások és majdan lecsengése is ezen mederben folyik. Össze érett a távozása rövid idejű élvezhetőséggel.




Az itthon fellelhető sörök még mindig Német ajkú dominanciát viselnek, ezért a folytatásban a változatosságot hanyagolva következzen egy Német szisszenet. Sőt, ezen keret első sorát már csak Német sörökkel szándékozom megtölteni.


Árpamaláta, komló, élesztő.
5.1% V/V
0.5L
Csehország













Megjegyzések