Radegast 12

1966-ban indul a történet. Cseh főzetről lévén szó, a Morva, Sziléziai régió terméke. Radegast a vendégek, termékenység istene, Szláv mitológia részét képezi, és hitük szerint 3 méter magas és hét tonna. Létezik egy szlogen, "Život je hořký: Bohudík" , mely annyit jelent "Az élet keserű: hála Istennek" (a sör "keserű" íze alapján). Napjainkban a Pilsner Urquell tulajdonában van, ami viszont a SABMiller tulajdonában van. Három fajta főzetet kínálnak a közönség számára 10, 12, 15 balling fokos üvegtölteteket, de minden esetben a komló is komoly szerepet játszik melyek jellegzetes Cseh fajták.  

 Illata nem tükrözi egyértelműen 12,25 százalékos balling fokát. Nem azt állítom hogy a háttérbe kényszerülne mert stabil a jelenléte és szépen érezteti klasszikus világát annak gabonás vezényletével, de kissé felszínes. Édeskés hatása már kevésébe ír olvasható betűket, mondhatnám, hogy a háromfajta komló múlja felül, de nem. Érződik némi keserűsség, ám távolinak hat ködös jegyeket hordozván. 





 
Pohárba érve, teste sötét arany színt mutat, tisztán átlátható csak a kicsapódó pára húz rá opálosságot. Habfedője hófehér, csak rövid ideig élvezhetjük társaságát. 


Nyitányában karakteres pezsgés bizserget, de savas leirata nem igazán tud kibontakozni. Már a kezdeti szénsavban felfigyelek a maláta halovány ízére.


A kortyok ismétlése rámutat, hogy a maláta fokozni kezdi erejét, de nem tudja megtartani ízformáló előnyét a korty múlásáig. A történet ezen szakaszán a komlók játéka még nem ilyen hatékony.


Az ízkép utolsó harmadára megváltoznak az erőviszonyok. Végjátékában a malátázottság ugyan kiinduló pont, de már csak kellemes támogatóként kíséri a további történetet.   



Előtte a keser komló, gyanús hogy egymás ellen játszanak kioltva előnyeik hozadékát, de még így is finom ízképet festenek. Lecsengése elmosódott komlós fölénnyel zár, hosszan elhúzva múlását.



Folytatásban maradok a Cseh határokon belül, egy remek főzet kapcsán.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.1% V/V
0.5L
Csehország












Megjegyzések