Kék sör Kissler sörfőzde

Sosem gondoltam, hogy ezen kettő szenvedélyem bármilyen permutációban összeköthető lesz, de a Kissler sörfőzde megalkotta a honi túrázok leghosszabb útjának a szomjoltóját. Már gyerekkoromban a retinámba éget Rockenbauer Pál Másfélmillió lépés Magyarországon című meghatározó sorozata. Az országos Kék túra 1164 kilométert ölel át melyből én még csak a nagy szerelmem a Bükk hátán húzódó szakaszt teljesítettem.
A Kissler sörfőzde Dombóváron nyitotta kapuit az 1993-as esztendőben és napjainkban tizenegy főzettel, illetve a szortimentjükben nem szereplő ominózus sörrel együtt tizenkettő tétellel szolgálnak.
A beszerzését saját gondolatok vezérelték a Mátra tetejének közelsége végett, de megelőztek és ezért külön köszönet illeti N. Rékát és T. Pétert.

Kissé cukros töltetű illata él a maláta kínálta jegyek könnyed hatásfokával is. Gabonás tételeit sorakoztatja, de továbbra sem tudok elvonatkoztatni a túl édes közegtől ami előre vetíti a komló tétlenségét. Ennek ellenére érződik egy lágy savanykás aláfestés.








Pohárban foglalt látványa ugyan kék dominanciát mutat, de a fény játékának köszönhetően zöldes árnyalatok is mutatkoznak. Habtakarója bőséges réteget képez strukturált felépítéssel ami csak lassan múlik halovány kék színezetével.



Bőséges szénsavval indít markáns savas kísérettel ami nyelv tájékon mutatkozik és csak enyhén érintve a torkot. A kortykép lefolyása már kerüli a testes édes hatásokat, de azért használja ezen ízjegyek érzetét vékony aláfestésként.


A maláta faktora szépen kontúrozott harmonikus ízei szépen kibontakoznak gabonás és száraz magvas jegyeivel. Valamint a komló keserűje is aktívan ténykedik frissítő összhangot képezve.


A keserű mellé beszivárgó savanykás érzet is megmutatja magát nem számottevő hatásával. Viszont a fúziók ködös gyümölcsösséget tálalnak és a melegedés teret nyit az édesedés folyamatának.


Végjátékában már mutatkoznak cukros tételek az előző mondatban olvasottak érdemeként fakó jelenlétükkel. Végezetül múlása hosszan kísér ízvilágával.





Bontó is beszerezhető.



Kupakja sajnos egy színben mutatkozik, de felirattól mentes fekete tartása bekerül a második keret ölelésébe. Számomra ez érzelmi töltetű tisztelettel a természetnek és a túrázásnak.
A 449. helyre érkezett.



Folytatás hamarosan ami érkezhet dobozból és üvegből egyaránt.

Árpamaláta, komló, élesztő, természetes ételszínezék.
4.9% V/V
0.5L
Magyarország

Kissler Sörfőzde
7200 Dombóvár
Búzavirág utca 70.

Megjegyzések

  1. Üdvözlet! Kíváncsian ütöttem be a keresőbe, hogy a dombóvári Kissler-sörökről találok-e bármilyen kritikát. Teljesen véletlenül azon a környéken dolgoztunk (2023 őszén) és sikerült kóstolnom a Holló, vörös és "Ősforrás" söreikből, illetve ami nekem igazán ízlett, az az épp aktuális jubilumi Hungária fesztivál sörük volt. Be kell valljam, az összkép nálam nem volt túl kedvező, a barnától többet vártam, a a vörös egyenesen ihatatlan volt, az Ősforrás az már egy erős határeset, a Hungária viszont megállta a helyét szinte minden szempontból. Ami összekötötte az első hármat, az a kegyetlen savanyúság (ez a fenti elemzésben is töbször visszaköszön- nem véletlenül), tudom, hogy készítenek kifejezetten ezzel az ízhatással sörkülönlegességeket, de hogy ez legyen az általános "védjegy" egy főzde termékeinél? Szürreális élmény volt és komolyan elgondolkodtam, (elnézést, eszem ágában sincs megsérteni senkit, főleg a főzőmestert) hogy 1993 óta hogyan lehet ezzel a termékcsaláddal talpon maradni, főleg a hazai "sörforradalom" illetve nehéz gazdasági helyzetet követően? Mindenesetre a sörpárlatuk kiváló volt, ebből és a Hungáriából vásárolnék újra, a többi terméket -próbálom árnyalni- csupán két alkalommal ajánlom kellőképpen (mazochista) vállalkozó kedvűeknek: először és utoljára. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése