Egger Märzen

Az Egger sörfőzde napjainkban családi kézben üzemel, de csak 1978-tól az Egger család tulajdona, ellenben írott történelme egészen 1675-ig visszavezethető. A Bécstől nem messze található főzde zászlós hajója az ominózus sör, illetve ennek prémium változata. Mellettük többnyire radlerek és ízesített sörök gyarapítják a szortimentjüket.
Olyan két hónapot kell visszatekinteni mikor is Sz. Attila barátunk megajándékozott pár üveggel és pár dobozzal minket amiért külön köszönet.

Tömény árpamalátás dominancia érződik az illatában a maga minden jóságával. Testes gabonás hatás kevéske savany érzettel és egy erősebb édeskés felhanggal. A hab tartása mellett intenzívebb a savanykás jegyek érzete, de leülését követően sem kezdődik egy édes hegemónia. Finoman társulnak a maláta mellé. A komló keserűje alig mutatkozik.







Pohárba töltött látványa tiszta és világos arany színezetű. Habtakarója csak a pohár falának mentén egységtelen, befelé haladva szépen strukturált és sietve illan hófehér színével.



Könnyű szénsavval és csekély savas kísérettel indít. Ebből hamar előbújik a maláta ízvilága ami intenzívebben hivatkozik száraz magvas érzetére mint sem gabonás jegyeire.


Alapvetően ez a páros jellemzi a korty teljes hosszát társítva édes és savanyú hatásokkal. Az édes enyhe utat jár be míg a savanykás érzet kissé intenzívebb frissítve a kortyképet.


A komló is igen aktívnak tekinthető ízében, de nem meghatározó tétel. Keserűje lassan és fokozatosan nyit a korty második felében, de igazán a lecsengés folyamán brillíroz.


Végjátéka és egyetemben egész ízvilága jól érthető tételeket kínál stabil klasszikus ízekkel. Lecsengése is követi ezen utat és markánsabb keserűvel üdítve kísér messzire.





Az üveg úgy van kialakítva, hogy mind a front mind a hátsó címke kapott egy süllyesztett keretet.



A bevezetésben említettem dobozos formáját is mutatom, íme a páros pixelei, de összekóstolást nem tartok.




A sört a hosszú hétvégén fogyasztottam el és egy vasárnapi régiségvásáron találtam a kis korsót. Volt vékony falú fél literes pohár is, de sérült peremmel.

Kupakja a 461. fémfedő a gyűjteményben és már a sokadik osztrák.


Folytatásnak egy skandináv főzet következik és vissza emlékezésem szerint onnan még nem is ittam sört.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.0% V/V
0.33L
Ausztria
Beszerzése: Ajándék.

Privatbrauerei Fritz Egger GMBH & Co. KG
Trioler Str. 18
3105 St. Pölten-Unterradlberg










Megjegyzések