Freiberger pils

Első írásos emlék a freibergeri sörfőzésről az 1227-es esztendőt említi. Majd 1413-ban törvénybe foglalják, hogy zab helyett csak árpa használható, mondhatni ez egy korai tisztasági törvény. Egy kis érdekesség, miszerint az 1542-es esztendőben 13 sörös kocsival segíti a Szász csapatokat Magyarországon a Törökök ellen. Napjainkban 10 főzettel kínálják a sörre szomjas nagyérdeműt. Aki szeretne többet is megtudni mind a főzetekről mind a főzdéről az kattintson ide.

Illatának egységét enyhének jellemezném és egyszereplős produkciót figyelek. Az árpamaláta írja a sorokat, és ő sem tesz ki magáért, ugyan klasszikus megnyilvánulás, de alig akar édesebb irányba húzni. Ellenben a nyers és főtt jegyei annak magvas hatásaival szépen érvényesülnek. Végül az egész illatképet átjárja egy savanykás vékony érzet.







Látványában sokkal több, a kicsapódó párának köszönheti az opálosságát ami ad neki egy ódon külsőt, kissé kopottas illúziót húz a világos arany színére. Felette rövid életű habréteg siet a múlás útján.


Kellemes pezsgésnek bizonyul a szénsav hatása és szinte savas kíséret nélkül. Az ismételt kortyok tükrében nem is húznám soká leírását.


A mai olvasmányt csak úgy mint illatában, ízében is az árpamaláta írja. Már a korty korai szakaszában megérkezik erős gabonás jellemével.


Tovább kortyolgatva az erős jellemzőt átfogalmaznám kissé soknak. Nagyon masszív lesz gabonás játéka, keser világot kezd rajzolni ami érezhetően a sokaságából adódik és nem a komló frissít.


Felettébb karakán, testes mert meglehet a költő gondolatai erre áhítottak, de legyen bárhogy is végjátékára némileg enyhít nyomásán az árpamaláta királysága.


Még így is nyugodtan írhatom offenzívának, nem kíméli ízlelő bimbóim melyből lecsengésében is enged. Múlása hosszan kísér és nem kertel, kisebb fakulás után is még mindig tartja magát az árpamaláta által adott ízvilág.




Német után ismét Német fog következni még sok, sok kupakon keresztül.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.9% V/V
0.5l
Németország

Megjegyzések