Rychtář grunt 11°

Az 1912-s esztendőbe nyúlik vissza történelmük, ekkor Social nevezetű csoport nyert jogot a sör főzésére. Nem kellett sokat várni és az 1913-as évben annak december 12. napján már kínálták is első főzetüket Hlinsko sörgyár néven. Aztán egy nagyobb éra ugrását követően már a 81-es év június 12.-én első ízben főztek le a Rychtář nevezetű sört. Az eddigi betűim csupán érintőleg taglalják a kelet európai régióban elhelyezkedő viharvert történelmüket, a teljes kép érdekében érdemes megtekinteni hivatalos Cseh oldalukat a www.rychtar.cz-t. Aztán napjainkban már a pivovary-lobkowicz 
égisze alatt főződnek söreik csak úgy mint megannyi ismert Cseh márka pohártöltetei.
Személyem eddig nem találkozott vele haza boltok polcain, de aztán a minap, amikor is felmerült az éhség csillapításának kérdése, utam a Penny áruházlánc egri egységébe vezetett. Nem szoktam az üzleteikbe járni, ám mikor dolgom végeztével a kassza felé tettem lépteim csak feltűnt a sarokban meghúzódó, sörökkel megrakott polc. Óvatosan andalogtam irányába már látva azon Osztrák, Német?...nem is akarom tudni dobozos tölteteket, de aztán a Cseh sörök barátai (Fb) csoport Lobkowicz látványainak fémtestű töltetei sorakoztak, akik voltak bőven. Szemlélődtem, majd a rekeszek sokasága annak Rychtář kupakjaival teletömve. Mondom végre egy Cseh, aki ma jutott a poharam fenekére.

Illatának kezdetébe az árpamaláta ad bebocsájtást, finomra hangolt bájával. Gabonás, magvas jelleme uralkodik egy markáns, savanykás árnyék kíséretében. Ennek köszönhetően üdítő irányt vesz illatlépe mely érzetből kimaradónak látszik a komló ténykedése. Összességében a savany hatás ellenére akad némi édesebb aláfestés is, csekély megnyilvánulásában.






 Pohárba foglalt teste mély, sötét borostyán színvilágot mutat ami csupán a párától homályos tekintetű. Habtakarója szép kiállású és csak lassan múló réteg annak hófehér színezetével. 



Könnyed szénsav indít amiből már kiérződik az árpamaláta klasszikusra vett érzete. Eleinte megfontolt, ám ezen képzete nem kitartó és mondhatni erősen fokozni kezdi érzetét.


A célon túllövés esetét elengedve, finomra hangolt gabonás hatását tálalja kissé magvas toldalékkal.
Édes gondolatai másfelé járnak és teret engednek egy markáns savany ízképnek.


Üdítő kortyok mentén, összességében érdekes, de kellemes hogyan érvényesülnek a malátázottság  jegyei a savany keret ölelésében.


Eléggé élces amit nem az élesztő generál, ám ezen érzetéből fakadóan komló barátunk érdemi nyilatkozat nélkül marad. Már rálátva a végére, majdan oda is érve, nyomós változást nem fog alkalmazni.


 A maláta csekély fokozódása, illetve a tompuló savany kísérete mellé, fátyol vékony édes gondolatok csatlakoznak. Egyszerű kortyképet írni abszolút sértés lenne, ám katarzis nélküli a történet.


Múlása még mindig éles ízeket használ, értendő savany mivoltára, kitartó, messzire kísérő csak lassan múló kortyok tükrében.


Záró képnek a jelen helyzet taglalása, annak kupakok állásával.


A folytatást vagy üvegbe és vagy dobozba csomagolt főzet fogja írni.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.6% V/V
0.5L
Csehország

 Pivovary Lobkowicz Group
 14078 Prága
 Hvězdova 1716/2b


Megjegyzések