Legenda, Poison chili pale ale

Korábban egyetlen chili társítású sört ittam, a Napalm nevezetű Hedon főzetet. Már akkor is megemeltem a kalapom, kedvelem a kapszaicin játékát. Ebben a hűvösebb őszi időben hasonlóan kellemes megszisszenteni akárcsak egy testes stout-ot vagy portert, melegít, feltölt és élénkít. Itt nem arra kell gondolni hogy lemarja az ember arcát s tüzet fújva rohanunk a hűtő irányába. Nyilván embere válogatja, de személyemnek ez kellemes bizsergetés, enyhén csípős, annak meleg kíséretével. A díszletről egy pár szó, a komló frissen szedett s majdan a szárítás után teaként fogja átadni keser, citrusos nyugtató világát, a paprika megevődik, általam.

Az összes szereplő aktív résztvevője az illatkép megalkotásának. Lágyan kiérződik a paprika csípőssége s hordozza azt a jellegzetes illat hatását. Alapvetően édes vezényletű illata, de a már leírott alkotó páros mellett a komló is szépen kibontakozik, vékonyka kesernyés világával. Mindezek tükrében az összkép virágmézes, halovány csokoládés és csípős képet rajzol.






Mély, sötét narancs árnyalatokkal tölti meg a poharat, az átláthatóságot teljesen elengedve. Felette hófehér habréteg terül el, lassan illanó játékával.


A korty nyitánya kezdetben kellemes pezsgéssel indít, édeskés ízekkel, majd múlásával egy enyhén csípős hatás érkezik. A másodpercek múlásával, mikor már pontot tennék a csípősségének feltett kérdésnek a végére, na akkor.


Hátulról ahogy a korty lecsúszott, kicsi késéssel s enyhe melegség kíséretében fokozni kezdi a kapszaicin seregének előre tolását. A demarkációs vonalat tiszteletben tartva nem indít háborút, nem túlzó a jelenléte, kellemesen csíp.


Imádom a malátával testet öltött fúzióját, édesen csíp. A folytatásban sem engedik el egymás kezét, így táncolják át a végjáték sorait. Még itt az ízvilág vége felé irányozva is vissza vissza köszön a virágmézes behatás.


Végül a lecsengésében még fokozza a csípős jegyek térhódítását, kellemesen meleg, bizsergető érzetét írva a búcsú, végeláthatatlan múlásába.


Ide szoktam írni a folytatás konkrétumát, határozatlanságomnak köszönhetően ezt a kérdést nyitva hagynám, ami biztos hogy kupak alól érkezik s még a héten felfedi ki voltát. 


 Árpamaláta, komló, chili, élesztő.
4.5% V/V
0.33L
Magyarország

Megjegyzések