Edelhopfen extra

A megvilágosodás söre, több okból is. Részben mert a Maisel's Weisse illetve a Maisel & Friends rokonságába tartozik. Az előbb említett sörök prominens társaságából már volt szerencsém szisszenteni, a mai írásom vége felé majd mutatom is. A történetük 1887-ben indult, Hans és Eberhardt Maisel alapított sörgyárat Bayreuth külvárosába. Regionális és egyben családi főzde, napjainkban Németország vezető búzasör készítője. De maradjunk az Edelhopfen házatáján, rá vonatkozóan nem tudok évszámokkal szolgálni, de a fentebb írottak tükrében biztosított a minőség. 
Megvilágosodás második felvonása,  pilseni, olvasható a címkén, s ez nem egy elrontott főzet hozadéka, miszerint ízében markáns keserűsség uralkodik. Műkedvelő vagyok, de szénhidrát megvonás, a fermentáció és némi alkohol fok veszteség folyamán jutnak el idáig. 


Ismét egy olyan szisszenet aminek illatát az árpamaláta uralja. Édes, klasszikus világát markáns gabonás hatások kísérik. A mai napon a komlónak nem osztanak lapot illatában, illúzió, mert a folytatás másról fog szólni. 









  Gyönyörű arany színárnyalatot hordoz tiszta átlátható testén, melyet vékony opálosság homályosít, a kicsapódó pára patinás hatást húzó látványával. Felette hófehér habréteg sietős múlása látható.



Óvatos savasságot író kellemes pezsgés nyitja a kortyot, majd keserű érzet folytatja, érdekes, kevés komlós jellemvonást hordoz. Furcsa kettősség teljesen szerethető lefolyása, az erős keser ízek mellé intenzív malátázottság társul.


Végjátékában a keserű irány dominál, s ugyan enyhült a hatásfoka még így is erősen nyomja ceruzáját a papírra.

Ami a megvilágosodást hozta, az emblémájuk.

Lecsengésében is kapkodom a fejem, keserű, s nem kicsit, de egyaránt édes is, nem kicsit. Gyönyörű ízkép, hosszan búcsúzó hatása.



Végül egy kis családfa áttekintés, kezdem a Maisel's Weisse kupakjával, a 116. helyen látható, búza .


Aztán másfél sorral lejjebb a 147. s az őt követő 148. illetve 149. helyen sorakoznak a Maisel & Friends fémjelzésű kupakjai. (Amik valójában papír kupakzárok.)  Elől egy Pale Ale, középen egy Bavarian Ale végül egy Ír Stouth.




Beszéljek a folytatásról is, Németországban maradok még minimum kettő kupak erejéig.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.8% V/V
0.5L
Németország



Megjegyzések