Erdinger Leicht

Több mint 130 éve készítenek söröket, 1886-ban alapította Johann Kienle. Forrásvíz és kiváló alapanyagok felhasználásának főzetéből töltik meg az üvegeket. A búzasör mesterei, jelenlegi szortimentjük 11 fajta főzetet kínál. Ebből a sorból a címkéim szerint nyolc üveggel már el is fogyasztottam, s a kupakok is ezt támasztják alá, a mai írásom vége felé a kupakokat majdan mutatom is, akárcsak a címkéket. A főzde 1949-ig nem kapta meg a ma is ismert nevét, a jelenlegi tulajdonos Franz Brombach fia Werner Brombach harcolta ki.

Ha csak az illatával találkoznék, nem tudnám egyértelműen megmondani, hogy búza sörrel ülök szemben. Vékony hatású malátázottság ami inkább hajaz az árpamalátára, s édes jegyekkel is csak nyomokban fakó árnyékként találkozok. Egy halovány savasság vezeti az orrom, a már írott jellemvonások szorosan mögötte.







Már a pohárból tekint vissza, sötétebb árnyalatú citromsárga, kopottas narancsos hatásokkal. Az egész egy enyhén opálos külsőt húzott magára. Habja bőségesen törekszik a karima irányába, tiszta hófehér szín lassan múló egysége.


Kellemesen bizsergető szénsav nyitja a korty kezdetét, vékony savasságot írva. Majd folytatása nem hoz semmi klasszikus ízvilágot, nem édes, nem hajlik a búza savanykás irányába, elmosódott középút komlós érezettel.


Átlépve a korty felét haladva a végjátékában szinte semmi változást nem érzek, a búzás jellemvonások teljes nélkülözése, csak később némi édesség kezdi színezi a távoli horizontot.


Ugyan a maláták ízvilága tartózkodik a megnyilvánulástól s a komló is hasonlóan cselekszik, mind ezek ellenére kellemes kortyképet rajzol. Ahogy leírtam az előző sort belebotlok egy leheletnyi malátás  leiratba, belenyúlik a lecsengés ködös múlásába. Rövid ideig húzza múlását.


Végül egy kis áttekintés, az kupak történelmének Erdinger írta soraiból.  Először lássuk a kupakok sorát, heten következnek.

A klasszikus búzasör kupakja.

Erdinger Pikantus.

Erdinger Urweisse.
Erdinger Kristall.
Erdinger sommer weisse.
Erdinger Schneeweisse.
Erdinger alkoholfrei.

Majd a címkék egy gif ölelésében.


A héten még bontok egy Német sört, aztán valahol Európában folytatom.

Forrásvíz, búzamaláta, árpamaláta, komló, élesztő.
2.8% V/V
0.5L
Németország




Megjegyzések