Kuchlbauer weisse

Az egyik legrégebben dokumentált sörfőzési jogot mondhatja a magáénak, az évszám 1300, ezerháromszáz! A proto-reneszánsz kor kezdete és kitört az izlandi Hekla vulkán, de ekkor még az abensbergi gróf sörfőzde néven ismert. A mai napig családi irányítás alatt álló főzde családfája, nyolc generáción keresztül vezethető vissza. A napjainkig használt nevét Josef Amann után kapta 1751-ben, a "Kuchlpaur". Az üveg hátsó címkéjén látható mesebeli torony nem a képzelt szülötte,  a Kuchlbauer-torony, létező alkotás, idézem "sörművészeti torony", egész Bajorország számára. Szortimentjük hét fajta főzetet kínál a nagyérdemű számára, az ezerháromszázat mindenki feldolgozta? Ekkor a bizánci naptár szerint 6808-at illetve 6809-et írtak, Japánban a Jimmu korszak szerint 1960-at írtak, Burmában 662-őt s a bahái időszámítás -544-et s majd -543-at. 

 Mesteri szinten összeállított illatkép, savanykás és édes jegyek a mérleg nyelvén, gabonás felhang s fátyol vékony malátás kíséret testesíti meg a ma formálódó betűket. Akcentussal beszél, tagadhatatlanul Német búza sör, az gyönyörű korty víziójának irányába kalandozva. 








Erősen opálos borostyán színével tölti meg a poharat, rajta a habok királya, masszív, telt, múlni nem akaró harapható hófehér réteg.  


Kellemes bizsergető pezsgésen keresztül indulok a korty világába, halovány savanykás kísérettel.
Folytatásában nem taglóz le édes töltetű ízével, sőt, inkább megtartja a korty kezdetében alkalmazott savanykás leiratát.


De nem ennyire egyszerű a történet, sokkal összetettebb, kissé gabonás hatások a búzamaláta jellemvonásaival, klasszikus savanykás árnyékával, ami most erősebb mint többi ízformáló hatása.


Közben azt borítékolnám, hogy e kezdeti fakó édes árnyéka majdan fokozódni kezdi finom érzetét.
Majd végjátékában beigazolódnak a korábban írott betűim, intenzívebb a búzamaláta ízvilágra gyakorolt hatása, klasszikus és édes irányú képe egyaránt.


Ebben a formában sem mondható túlzó játéknak, finom és letisztult,  hosszan rajzolódó lecsengése következik.


A valóságban is létező mesebeli építmény.

A jövőt megtestesítő következő hetet tekintve annyi biztos, hogy lesznek kupakok bontva. Azt hogy a világ melyik országába kalandozok, még számomra sem ismert.



Búzamaláta, árpamaláta, komló, élesztő.
5.2% V/V
0.5L
Németország



Megjegyzések