Schlenkerla marzen

Bamberg óvárosának közepén, a magas katedrális lábánál fekszik a történelmi Schlenkerla sörfőzde. Először 1405-ben dokumentálták. A füstöt ízvilágot tölgyfa hordóban érik el bükk fa segítségével. 
A füstöt illatként érezni természetes dolog, ízként megélni úgy, hogy nem egy ételről van szó igen érdekes.  A sörrel való összekapcsolása meglepően jó egységet alkot, tükrében annak, hogy korábban már bontottam kettő más típusú sörüket. 

A füstös jegyek erős hatással bírnak az illatkép egészére nézve. Nem hasonlítanám a pörkölés adta illathoz, közel áll hozzá, de még is más jellegű. Klasszikus füstösséget érezni, nem túlzó és nem szúrós. Mind ezek mellett furcsa kettősséget ír a folytatás, a füstösség kissé savanykás irányú, ellenben a hátteret vékony édesség tölti meg a maláta adta jegyeivel és csipetnyi gabonás hatásával. 






Látványát illetően fekete árnyalatú, mély vörös színével töltve meg a poharat. Habfedője kevésbé tartós, sietősen múlik a üvegkarima öleléséből. Színében fehér s vagy kis mértékben tört fehér, halvány barnás árnyalatokkal. 


Kellemes pezsgéssel indít, csekély mértékű szúrós savassággal. Ahogy a bevezetőben is említettem, ízként sörrel párosítva meg kóstolni a füstösséget egy igen érdekes történetet szül, ami teljes mértékben szerethető.


A füstösség markáns hatással van ízvilágára, komoly erőfölényt kiharcolva a többi szereplővel szemben. Hatása akárcsak illatában itt is savanykás jegyeket ír, fátyol vékony kesernyésséggel kísérve.


Azt mondanám az illat és íz hatása nagyon egyforma jegyekből áll. A folytatásban az árpamalátának köszönhetően édes irányba kezd kanyarodni, a füstösség előnyét megtartva.Majd a végjáték és lecsengése is követi az előző mondatok leiratát.


Ez betűkbe formálva annyit jelent, hogy előtérben füstös, mögötte édes, hordozva a füstölés jellegzetes ízhatását a maláta édes, kissé gabonás támogatásával.



A korty végeztével nagyon hosszú időn keresztül érezni ízvilágának búcsúját, leginkább a füstös ízekét. Írásom első soraiban említésre kerül, hogy korábban már szisszentettem söreikből.
113. kupak alól kóstoltam a füstös búza sörüket, majd a 221. kupak alól a dupla bak sörüket.




A folytatásról beszélve, egyenlőre nyitott kérdésként kezelem. Lehetőség van bőven, elképzelések is, ezek tükrében záros határidőn belül meg fog születni a döntés.

Forrásvíz, árpamaláta, komló, élesztő.
5.0% V/V
0.5L
Németország



Megjegyzések