Augustiner weissbier

Miután az augusztusi ereklyék 1294-ben Haberfelden München menti peremén kolostort alapítottak, a 14. század elején egy sörfőzde jött létre. Az írásos dokumentumok szerint első alakalommal 1328-ban nevezték a főzdét mai is használt nevén. A keret történetében a 33. helyen látható az első Augustiener, az "Edelstoff" típusú sör bemutatására 1925-ben került sor, azóta stabil tagja a szortimentjük részének. Kupakjaikban sajnos eltérést nem mutatnak, ellenben címkéik majdan írásom végének irányába a múlt jelen víziójában láthatóvá válnak. Jelenleg nyolc fajta főzetet kínálnak, az érdekességük részben abban rejlik hogy termékeiken látható címkék erősen eltérnek egymástól. Eltérő színeket, mintákat s betűket használnak, csak olvasásuk után állna össze a kép, miszerint egy gyártó termékeit nézi az ember. A következő címen meg is lehet tekinteni, www.augustiner-braeu.de

 Jellegzetes illat, édes töltetű s alapvetően jól ismert módon lép a színre maga a búzamaláta. Gabonás világát erős jegyek képében szállítja. Édes leirata selymes, finom, ékes szólója a búzának. Egységében nagyon kellemes, de át kell lépni illatának szépségén s meg kell inni. 








Sötétebb mély tónusú arany színét töltöm a pohárba, teste szűrt s tisztán áttekinthető. Tetején hófehér, de nem klasszikus a habkoronája, ugyan masszív sűrű kiállású, de gyorsan múlik.


Kellő mennyiségű pezsgés majd savas hatása tompítja a már itt megjelenő búzamaláta édességének hatását. A szénsav múlásával csak finoman kezdi fokozni édes irányát és írja mellé gabonás világát.


Abszolút klasszikus, de néhány társától eltekintve kezdeti édes leiratának mértékét megtartva, nem erősíti tovább annak hatását. Gabonás érzetét is csak mérsékelt módon vegyíti a kortyképbe.


Végjátékában összeállva, visszafogott egységet rajzol ezáltal üdítőbb ízvilágot képvisel. Lecsengése vékony ízjegyei ellenére, hosszan elkísér a múlás világába.




Az egykori szisszenet mentett címkéje.

A mai és a múlt egyessége.


Így még mindig három kupak alatti főzeten kell átinnom magam, hogy az keret megteljem. A következő alanyt még a héten pohárba töltöm.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő.
5.4% V/V
0.5L
Németország.




 

Megjegyzések