Delirium red

Tiszteletre méltó múltjukat az 1654. évig tudják visszakövetni. A belgiumi Melle városában található főzdét Brouwerij Huyghe néven ismeri az egész világ. A nevét az 1902-ben ide érkező Leon Huyghe után kapta aki egy személyben volt tulajdonos s sörfőző, de csak 1906 után amikor is meg vásárolta.
Napjainkban nem csak a Delirium készül az impozáns falak között, összességében kilenc önálló márka főződik a Huyghe égisze alatt s mindannyian kimagasló és elismert Belga sörkészítmények.
Sorolnám is Mongozo, Floris, La Guillotine, Averbode, St. Idesbald, Blanche Des Neiges, Campus, Villers s a mai főszereplő a Delirium, majd a további szorzók az eltérő ízvilágok. A felsoroltak közül hármat már meg szisszentettem, a kék Delirium 25. jubileumi töltetét, az Averbode-t és már blogolós korszakomban a La Guillotine-t. Ezen pohárfoglalók fotói írásom végén megtekinthetőek.

A megy messziről s már magasan kiérződik illatából, ezáltal vékony fanyarság lengi be a pohár tetejét. Mögötte a maláta játéka, a búza előnyét követi az árpa, ők ketten hoznak édes árnyékot az illatkép rajzolatába. A végére össze érett illat halovány bodzás jegyeket is szállítani kezd, még kellemesebb gyümölcsösséggel felruházva a történetet.







Már beleülve a pohárba erős, sötétebb árnyalatú bordó színeket mutat. A rajta heveredő habtakarója tört fehér, kissé pirosas árnyalatokat hordoz s csak komótosan múlik.


Bőséges szénsav erős fanyar savasságot ír a meggy ízével karöltve. Majd a korty további részében is a meggy dominál, de már édesebb töltetű kíséretet alkalmazva.


A malátázottság is érezteti hatását és a búza képében íródik, nem egy klasszikus vonalvezetés de ő az. Aztán ahogy illatában késve érkezett a bodza úgy ízében is csak most lép színre, édeskés gyümölcsösségét festve a háttérbe.


A továbbikban is a megy vezényel a már említett ízek támogatása mellett, végjátékán áthaladva belépve lecsengésébe egységes ízképet szállít. Végül csekély módon fokozza fanyar hatását ezáltal üdítő távozást rajzolva.
Következik a múltba való visszatekintés, először egy a címkéket felvonultató montázs, majdan utána a kupakok már a keret ölelésében.

A Belga gyűjtemény 52 darabszámos részét képezik.

A 193. helyen.

Nem sokkal utána a 198. helyen.

Majd a 253. helyen.



A piros Delirium nem hordozott nyomtatott kupakot, sajnálatomra, de ő már a nagyon sokadik aki nem viselt ábrázolást mutató fémfedőt így a valódi sorszámát meg sem próbálom pontosan meghatározni, bőven a 300. felett.

A folytatást megtestesítő kilétéről még nem született döntés, de hamarosan megszüli magát.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, cukor, meggy koncentrátum, bodza koncentrátum, élesztő.
A gyümölcs koncentrátumok 30-30 százalékban töltik ki a sör egészét, illetve meggy ágyon érlelik egy évek keresztül.
8.0% V/V
0.33L
Belgium




























Megjegyzések