König Ludwig dunkel

Történelmi visszatekintésénél igen messzire kell nézni, II. Ludwig herceg királyi lakóhelyét ugyanis Münchenbe helyezte és azt tapasztalta, hogy a sör amit főztek nem ütötte meg azt a szintet amit áhított volna kortyolni. Így rendelkezése szerint, aminek pontos évszáma az 1255. év, született meg a királyi Ludwig sörfőzde. Az 1970-es években némi modernizáció keretén belül Münchentől mintegy 40 kiló métere található Kaltenberg kastélyban lett kialakítva egy kisebb főzde ami a mai napig készíti a termékeiket. König Ludwig névvel jelenleg hét eltérő főzetet készítenek. Korábban már ittam egy terméküket, az írás végén mutatom is annak kupakjával s címkéjével.

Telt nehéz illatát száraz magvas lepel fedi. Alatta az árpamaláta, pörköléséből adódóan csipetnyi keserűsség hígítja a karamell markáns, alapvetően édeskés irányú malátás történetet.









Ritka gyönyörű látványával kényeztet, annak vöröses árnyalatú s a fényeknek támogatása mellett tiszta áttekinthető testével.
Habját tekintve is szép látvány, ugyan sietős múlást produkál, de sűrű kiállású mely színében tört fehér árnyalatokat hordoz.


Gyengéd pezsgéssel nyit, savas képet is rajzol mögé, fakó, kopottas színekkel. Aztán ismételten a magvas hatás alkalmazása mellett dönt, mindezt finoman hangolva fekteti a történet egésze alá.


Majd a malátázottság klasszikus ízképével fest markáns vezényletet a karamell, folytatólag ezen vonalon maradva gyönyörű fúziót varázsol a számba.


Végül mind végjátékában mind lecsengésében kiegyensúlyozott és tiszta, mondhatni "királyi". Távozásában még enyhén fokozza a karamell és maláta játékát, biztosítva hosszú s finom múlását.



Az említett korábbi Ludwig, címkéjével s keretben ölelt kupakjával.


218. helyen trónol az Ludwig király.


A következő koronát ismételten egy királyi főzet emeli, hamarosan.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.1% V/V
0.5L
Németország










Megjegyzések