Paulaner Zwickl

A legfinomabb sörfőzés 1634 óta "- Paulaner a müncheni hagyomány" Az említett évszám február 24.-én a polgári müncheni sörfőzők panaszt nyújtottak be a polgármesternek, hogy megtiltsák Paulaner szerzetesek sörének értékesítését, szerencsénkre legyen írva sikertelen volt. A Paulaner sör népszerűsége mindig messze meghaladta a müncheni város határát, ennek megfelelően jó magam a jelenlegi szortimentjükből ami tizenegy főzetet tartalmaz, már öt fajtát a poharamba töltöttem. Sajnos kupakjaik részben megegyeznek így csak háromféle ékeskedik az keretben. Címkéjük írásom végén sorakozó betűk között láthatóak lesznek kupakokkal együtt. Az 1516-os bajor tisztasági törvényt szem előtt tartva tradicionális alapanyagokkal és részben eljárással készült. 

 Visszafogott ám kellemes savanykás vezénylete mögé szorosan felzárkózó klasszikus malátázottság íródik.  Édes irányú hatását is engedi éreztetni, de csak árnyékként illatának történetében.  Nem úgy gabonás jelleme, savanykás frontját követve szállít erős illatjegyeket. 








Az üvegébe is betekintést engedve a pohárban már tudtam, hogy szűretlen aranysárga világot rajzol. Habtakarója sietősen múlik hófehér színével. 



Gyenge szénsav konferálja ízvilágát, pezsgése rövid leiratú ellenben kellően savas hatású. Kezdetben gyenge savanykás ízek érkeznek, itt még olvasható a szénsav írta sorok lecsengése, de inkább szűretlen mivolta a valódi ízek szállítója. 


Ez a savanykás hatás hosszan kísér s csak lassan enged térhódításából, de enyhülése után is marad és korty múlásáig érződik. Közben óvatos malátás vonások kezdik formálni ízvilágát. Összeolvadva a savanykás ízzel kioltva markáns jegyeiket, kissé gyengítik egymást.


Ezen fúzió még is finom egyben letisztult ízeket ad a korty végjátékába. Végül lecsengésében is halovány az ízpáros játéka, de tiszta és egységes. Távozása lassú múlással fakul.



Aztán a már említett címkék s kupakok. Meg kell említenem hogy a Paulaner a búzasör nagymestere illetve az Októberfest oszlopos tagja.





A kupakok a 128. és a 129. helyen sorakoznak, s az keretnek utolsó előtti helyén.




Végül pár szó az utolsó kupak kilétéről, ami nem jelenti a történetem végét. Szóval amit tudok, hogy ez a szisszenet csak jövő hét második felében fog megszületni, valós kiléte még számomra is kérdés.
Ezen idő elteltéig fognak sörök fogyni amik láthatóak lesznek.

Árpamaláta (Pilsner, Münchner-helyi tradicionális), komló (Hersbrucker, Hallertauer-helyi tradicionális), élesztő.
5.5% V/V
0.4L
Németország












 

Megjegyzések