Sierra Nevada Celebration 17

A Sierra Nevada néven futó sörfőzde története az 1960-as években kezdődik. Ken Grosman szeretett volna megalkotni egy kifinomult főzetet, szigorúan otthon. A kitartás és az egymást követő főzetek alapozták a mai napig tartó útját. A mai szisszenet 1981-ben főződött első alakalommal, szortimentjüket tekintve egy szezonális termékről beszélek, a frissen szüretelt komlóról. Jelen esetben a Cascade, Centennial és a Chinook díszítik ezt a kupakkal zárt történetet. Vettem a bátorságot és ki is szabadítottam, mint korábban kettő testvérét akinek pixelekbe zárt kupakjait és címkéjét az mai írás végén mutatom is. A kettőből a második már a blogírásaim alatt született, Sierra Nevada Torpedo Extra Ipa


Egyértelműen a komló uralja az illatkép teljes szélességét. Vonásai közül leginkább kesernyés jegyeit érezteti, karöltve citrusos világával. Az üdítő egység mögött erőtlen édes irány hatása fest kopottas árnyékot. Végül ezen hármas megtartva egyenként is szeretett leiratát, fúziójukból enyhe gyümölcsösség íródik.







A pohárba ülve nagyon sötét borostyán árnyalatokat mutat, szűretlen teste erősen opálos. A habkoronáját egy némely búza főzet is meg irigyelhetné. Kezdetben masszív és tartós kiállású, alig indul a múlás irányába s akkor is csak komótosan fogy hófehér színével az üvegkarima öleléséből. 


Kellemes töltetű szénsav üdvözöl a korty nyitányában, savas kíséretet nem is ír a sorok közé, már itt kesernyésség játéka kezd körvonalazódni. A gyümölcsösség ízében is megjelenik, rövid idejű kellemes, ellenben fakó édes hatást kölcsönözve. 




A korty második felébe lépve a komló keser íze kezd dominálni, citrusos mivoltát levetette s lassan fakul amúgy is halovány érzete. Végjátékához érve intenzív keserűsség szövi át a kortykép minden betűjét. 



Ezen keserű vezénylet lassan enged szorításából, csak leheletnyi visszalépés és továbbra is markáns betűket formál. Lecsengése is határozott komlózottság keserű ízeivel kezdi lassú múlását, s hosszan húzza távozását.



 


Aztán a múlt szisszenetei, először a 39. helyen fogyasztottam Sierra Nevada főzetet, majd a 250. kupak alól. Íme képekben az első kettő, és az "utolsó" kupak szám szerint a 315.




A címkéik is érkeznek.



Végül a folytatás kérdésébe is belenyitok, mert hogy lesz, a mikor kérdése ismét felvetül. Jövő hét lenne erre a megfelelő pillanat annak hét napjából valamelyikkel, s vagy többel. Hamarosan.....

Árpamaláta, komló, (a már említett komlókkal), élesztő.
6.8% V/V
0.33L
amerikai egyesült államok

Megjegyzések