Vysoky Chlumec ipa

A Vysoký Chlumec-i sörkészítésről szóló első írásos dokumentumok az 1466-os esztendőből származnak. Az 1474-es évektől tulajdonosa, az arisztokrata Lobkowicz dinasztia. S ugyan voltak nehéz időszakok, leginkább a 20. század viharos történelme, mikor is megfosztották a családot a sörfőzde tulajdonjogától. A 90-es évek elején kapták vissza a sörfőzdét. Napjainkban hét márka főzetei készülnek a Pivovary Lobkowicz Group égisze alatt. Ebből már találkoztam a Jezek egy főzetével, illetve a Cerna Hora ismételten egy termékével. Írásom végén érkeznek kupakjaik és címkéik. Maradt még négy főzde akiket megemlítek, hogy a sor teljes legyen, Platan, Kláster, Rychtar, és a Uhersky Brod


Nagyon finom illatával üdvözöl, irányát tekintve édeskés, főleg karamellás, majd szorosan mögé állva a komló is érezteti hatását. Keserű és egyaránt citrusos, s ugyan játéka nem erőtlen, de még is az édes leirat árnyékába kényszerül. Ezen áldozathozatala nem hiába való, páratlan fúzióval kényeztetnek az illatkép szereplői, mely egyszerűen gyönyörű. Olyan mintha APA taposta lábnyomokban lépkedne, de nagyon jól áll neki. 





Éltes minőségi konyakhoz hasonlítanám színvilágát, annak mély vörösréz árnyalatával. Szemre méltó habtakarót visel, hófehér, masszív és tartását csak lassan engedi a múlás útjára. 



Kellemesen egységes szénsav pezsgése, majd savas hatását teljesen nélkülöző nyitánya. Belépve a korty valós ízeket szállító folyamába, édes töltetű jegyek formálódnak, ipához mérten igen karakteres érzettel.


Ettől függetlenül gyönyörű olvasmány, mert ismét a karamell szimfóniája érvényesül, mélyen mögötte, fátyol vékony malátázottság tolja még az édes érzetet. Hosszan élvezem egyesülésüket, de a nagy vonalakban említett duóból, trió formálódik.   





Érkezik a komló, kezébe zárva a karmesteri pálca. Kesernyés iratú kottái nem törnek egyeduralomra, sőt továbbra is bőven hagy helyet az édes jegyek érvényesülésére. Citrusos világa is megfontolt, vékony, érett gyümölcsös alapot fest a végjáték soraiba. 



Lecsengése egységes, kissé ugyan édes felé dőlő ízvilágot hordoz, de mindenki adja a legjavát. Múlása hosszú, visszakívánt távozást rajzol. 

Végül az említett kupakok és címkék, elsőként a Cerna Hora. A első keret történetében a 210. helyen foglal helyet, majd nem sokkal utána érkezett a 223. helyre a Jezek. 





A címkéik is emelik a gyűjtemény szépségét, kronológiát nélkülözve bújnak meg a 43 darabos cseh különítmény soraiba. 






A folytatás kérdése mindig felmerül, ha mást nem is engem állandó jelleggel foglalkoztat, ennek a tükrében keresem és hamarosan bontom is.   

Árpamaláta, komló ( Amarillo, Cascade ), élesztő.
5.5% V/V
0.5L
Csehország







Megjegyzések