Zsiguli

A moszkvai sörfőző vállalat terméke, gondolhatnánk , hogy valami ősrégi a nagy Oroszországból fent maradt kultikus márka, de nem. A valóság, hogy 2008. év szeptember havában kezdte meg működését. Ellenben nem kicsiben játszik, saját márkái mellett ami 31 különböző főzetet jelent 7 eltérő márkával, eléri az évi 7 millió liter forgalmat. Ismert külföldi söröket is főz liszensz alapján, angol, német, cseh, és belga üvegtölteteket, mellette forgalmaz valódi kraft söröket is. Személyem nem első ízben találkozik Zsigulival, tavalyi évben egy dobozba zárt történetét nyitottam s töltöttem poharamba. Ugyan azt a főzetet rejti a mai üveg is, 12% szárazanyagtartalommal és 4.9% alkoholtartalommal bírt mind a kettő. Az írás folyamán lesznek közös képek.

Egy klasszikus keleti láger illatát festi, édeskés irányú s jóformán kidől belőle a maláta. Mindezt követi egy vékony kesernyés hatás, de biztos hogy nem a komló írja, inkább ered a maláta tollából annak nyers világát tükrözve.









A pohár ölelésében gyönyörű látványt kelt, fényes aranysárga és opálosságot is csak a pára kölcsönöz. Habfedője hófehér és gyorsan múló.


Kellemes töltetű pezsgés és ezt követő gyenge savasság jellemzi a korty nyitányát. Már a szénsav hatásával párhuzamosan kezd kirajzolódni, a maláta egyenlőre enyhe, de lassan fokozódó ízvilága.

Címkéjének feliratai kevésbé segítenek számomra Orosz és Kazah betűivel.

Több végignézett korty után egyértelmű a maláta dominanciája, folyamatosan haladva az ízkép vonalán egyre s egyre erősebb a jelenléte.


Édes mivolta hullámzó, egyrészt érezni a korty mind első, mind második felében, annak eltérő intenzitású hatásával.


Végjátékában markáns a nyers hatású jegyeinek játéka és mit sem változik, sőt lecsengésében még emeli a tétet. Fokozza és intenzív ízeket szállítva, szinte a végtelenségig tolva távozásának sorait.


Az méreteknek arányai.





Majdan dobozos testvére következzen, montázsba zárva.

Felettébb igényes doboz, s az üveg is szép munka.


Végül az előre tekintő sorok, holnapnak napján elkezd összeállni az keret folytatása, így remélhetőleg hétvégén már sorakozhatnak a kupakok.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.9% V/V
0.75L
Oroszország




Megjegyzések