Krombacher pils

A Krombacher Sörfőzde először egy 1803-as dokumentumban szerepel, de a sör szenvedélye azonban sokkal idősebb Krombachban. Írásos dokumentumok szerint már az 1300-as években is főztek sört, majd egy 1618-ban meghozott törvényi rendelet mely szerint a sör főzéséhez engedély is szükségeltetik. Érdekesség, hogy csak abban az esetben árulhatott a kocsmáros sört, ha az elkészítés folyamatához adott volt minden eszköze, ezáltal szavatolva a minőséget s nem el felejtve az akkor már élő sörfőzési törvényt. Napjainkban hat fajta főzetet készítenek, ebből már korábban kettőt elfogyasztottam, s pedig a búza és egy sötét pohárfoglalójukat. Írásom vége felé közeledve majdan érkeznek kupakjaik és címkéik. A mai szisszenet, így a keret második részében már a 16. kupak.  
A kiszerelések söre, különös, hogy hány fajta méretben kínálják, kielégítve mind a fogyasztót, mind a kereskedőt. Sorolom is, kezdjük az üvegtöltetekkel, klasszikus 0.33 és 0.5 literes, illetve egy 0.66 literes is kapható. Aztán dobozos, kezdem a kicsikkel, ismét klasszikus a 0.33 és 0.5 literes és az 5 literes. Végül a kegek, a legkisebb 11 literes, következik egy 20 literes majd egy 30 literes és zárja a sort egy 50 literes. Egy szónak is száz a vége, 10 fajta kiszerelés, mindegyiket szívesen látom. Végül a szétnézés lehetőségét felkínálom a Krombacher hivatalos oldalával. 


Már illatában sem hazudtolja meg, a címkén olvasható pils betű formációt. A maláta finom jelenlétével tölti meg illatát, kellemes irányt határozva meg szépen éreztetve hatásait. Gabonás jelleme leheletnyi ködösséget húzott magára és édes világát is csak ezen érzet mögé állítva kínálja, értékes kíséretként. Az árpamaláta fellépésén a komló is szerepet vállalt, jelen írásban nem osztottak rá markáns szerepet, a háttérben rövid monológok formájában nyilatkozik keser aláfestésével. 




Látványában igen pazar, mind a mellett, hogy tiszta, világos arany színe is gyönyörű. Habfedője szép sűrűn képződik, maradása is jelentős időt tölt ki, színében hófehér. 



Erős, kissé szúrós pezsgése hozza klasszisokkal gyengébb savasságát. Már a szénsavon átsejlik a malátázottság, lassan teret hódító ízével. 



Finoman hangolt malátás leirat és azok klasszikus vonásai a Pilsenire vonatkoztatva, hordozza is ezen jegyek kellemes fúzióját, nyers gabonás hozadéka hullámzástól mentes egészséges irányt tart.


Aztán édes világa is kulturált módon szól hozzá ízképéhez, nélküle üres lenne ezen történet. Közben beértem a korty második felébe ahol komló is ad egy kis ízelítőt magából.


Jelenléte kopottas, de így is üde kontrasztot hoz kesernyés mondandójával. Majd végjátéka egységes, összehangolt ízeket eredményez megtartva a maláta dominanciáját.



Lecsengése folyamán kissé fokozódik édes iránya mellyel haladok rövid leiratú távozás útjára.




Ígértem kupakokat címkéket, most következnek. 

A 145. helyen a búza főzetük.

A 211. helyen a barna sörük.


 
Végezetül a 16. és vagy a 331. helyen a mai szissszenet. 

 
Majdan a változatosság mellőzése mentén, érkezik ismételten egy Német kupak.

Forrásvíz, árpamaláta, komló, élesztő. 
4.8% V/V
0.5L
Németország







Megjegyzések