Leleszipa #3

A záróakkord, de koránt sem végződött ennyivel a leleszi főzetek története.... Szóval ezen a harmadik egyben záró pohártöltet aminek el készültében aktívan részt vettem, illetve további kötődésem a címke háttere, az általam készített fénykép díszíti. Kora ősszel, egy hajnali órában a napfelkeltével kísérve tekintettem bele a dombokkal ölelt Tarnalelesz ködös reggelébe. Összesen öten várták a poharammal való találkozást, én viszont őt vártam a legjobban, a kíváncsiság, hogy áll össze.

Orvul támad a komló, akartam írni orrba, és ha nevezhető ezen illatorgazmus támadásnak akkor állok elébe. Lenyűgöző, ahogy keser világát érezteti, tiszta, kecses, majd kimagasló dominanciájának ellenére édes hatású jegyek is felsejlenek. Érdekessége, hogy a jól ismert malátás leirat fölé emelkedik, egy kellemes karamellás illat. Ezt az ellentétet fűzi össze a komló, annak citrusos világával elmosva az éles határokat, friss, komlós vezényletű illatképet eredményezve.





Az üvegben úttóerjesztés negatívuma a bontást követően felkavarodó élesztő, de együtt tudok vele élni, ha a végeredmény ilyen. Üvegében még ugye tiszta, pohárba kerüléskor erősen opálos külsőt húz magára, mély narancsos árnyalatokkal. Habját egynéhány búza is megirigyelhetné. Magasra szökik, masszív, lassan múlik tört fehér sapkája.


Kellemesen komponált pezsgés csekély savasságát olvasom a korai keser ízek árnyékában. A teljes rálátás kedvéért, a komló leigázta ízvilágát, mindenki kérdezés nélkül fejet hajtott.


Folytatásában lehetne önző, de tudja, hogy egységben az erő. Nyilván a főzet jelleméből fakadóan csak rövid megnyilvánulásokat engedélyez figyelő tekintetek mellett.


A történet felén átlépve intenzív, keser, mondhatnám intravénás komlózottság a jellemző, viszont citrusos mivolta csak maszatol.


Aztán egy rövidke ideig az Unicum íze villan be, hordoz némi gyógynövényez illúziót, velük párhuzamosan érkezik meg a hátsó traktusokba egy szépen körbeírható édes támogatás.
A maláta illetve a bodzabogyó, és az a megmagyarázhatatlan karamellás felhang.


Ami már gyengülő karamellás és jelenléte is hullámzó, de végjátékában szinte állandó szereplő. Múlásában finoman megfestett ízjegyeken sétálok, nyakig a komló kényetető szeretetében.
Lecsengése hosszú perceken át kíséri az üres pohár látványát.

A család, ebből az alsó öthöz volt szerencsém.

A folytatás nem várat magára soká, ellenben kis részben eltér az ígéreteimtől. A leleszi főzeteken átittam magam s mondottam, hogy következnek a Balaton17sörfőzde üvegtöltetei. Egy rövidke kitekintést követően, amit a húsvét nyulai hoznak, már bontom is az említett főzeteket.

Forrásvíz, maláta ( Maris Otter ), komló ( Magnum, Citra ), bodzabogyó, élesztő.
5.0% V/V
0.33L
Magyarország



Megjegyzések