Stolz 23.04

Egy gyanúsan fiatal sörfőzde, már a 19. században járunk. 1919-ben mikor is Johann Stolz akkor még társával Heinrich Schmidttel megvásárolja az egykori Engel sörgyárat, aztán harminc év elteltével már 1949-ben kizárólagos tulajdonjogot élvez a Stolz család egészen napjainkig. Jelenleg 11 eltérő főzetet készítenek s ebből én ma a szüreti sör töltöm a poharamba amit évente egy alakalommal főznek. Más főzeteik is pihennek itthon, őt már korábban megittam de csak most jutottam el megosztásáig, ugyanis szavatossága miatt kellett megbontani, társai még váratnak magukra. Isny város főzeteinek sorát kezdem a felső Sváb malátával és Tettnang komlóval írott szüreti sörrel. Azt már talán ide sem kellene írni, hogy az 1516-os sörfőzési törvényt betűről betűre betartják, melynek jótékony hatásai vissza is köszönnek a következő sorokba.

Már a pohárba töltés folyamán jelzi illata, hogy malátás fölény mezsgyéjén fogok haladni. Előnyét úgy építi fel, hogy jellemének édeskés és nyers hatású gabonás érzete mellé, még a komló is odaférjen. Maradva a malátánál pár szó erejéig, miszerint gabonás világa orrhossznyi előnyt élvez az édes irányú gondolataival szemben. Majd mögöttük a komló vékony keserűssége húz üdítő egyensúlyt a történetre.






Telt borostyán színével ül bele a pohárba gyönyörű látvány generálva. Tetején hófehér habréteg indul a magasba majd lép a sietős múlás útjára.


Erős szénsavas nyitány húz visszafogott savasságot. Majd ízvilága is jelzi, hogy a főszerepet itt is a malátára osztották, viszont térhódítása mellé ismételten beengedi a többi szereplőt is.


Hatásának mind a kettő végletét kifejti, édes és gabonás, ellenben édes jegyei a háttérbe szorítkoznak statiszta szerepvállalásukkal, ám így is jól látható tömeget alkotnak.


A komló jelenléte néhol csak sejteti magát, megnyilvánulása hullámzó, de mindezek ellenére az ízképre gyakorolt hatása tagadhatatlan.


Ezt jól mutatja a végjátéknak a leirata is, melyben szinte fej fej mellett halad a szerzőpáros. A komló maláta fúziója kitartónak bizonyul azzal a bizonyos édes háttérrel.



Lecsengésében kissé fárad a komló, de erős hátszélként kíséri a maláta vezényletét, a hosszan élvezhető elmúlás soraiba.





Ötletes a megoldás.

 
A folytatás kegyeiért szinte tolakodás zajlik a hűtőben, egy Angol páros, egy olyan üvegtöltet amit magam sem értek, már hogy miért is vettem meg, illetve Német sörök. Persze megannyi hazai és a többiek a világ tájairól, de szépen sorban.

Árpamaláta, komló, élesztő.
6.5% V/V
0.5L
Németország











Megjegyzések