Vándorka 2

A leleszi delegáció első tagja, az általam végig kívánt inni ötösfogat kezdete. Mint azt már korábban több ízben is olvashattátok volt szerencsém s még nagyobb kíváncsiságom sört főzni. Mind ezt a leleszi pihenő  háza táján, ám jelen üvegtöltet készítésében még nem vettem részt. Ezen főzet egy korábban készül történet a következő blog irományom alanyával egyetemben. Mind a ketten a 2017-es esztendőben születtek annak hatodik hónapjában, elkészültükben hatalmas segítséget és nem kevesebb inspirációt nyújtottak a Balaton 17 sörfőzde oszlopos tagjai. Ők ketten név szerint Gábor és János akik lefektették az alapokat, mondhatni hozták az alapanyagokat és a tudásukat, Dorka legnagyobb örömére, aki a leleszi pihenő királynője. Korábbra visszatekintve is készült ugyan ebben a felállásban sör, de arról már csak szűz címkék árulkodnak a gyűjteményemben. Aztán a betűk sokaságát nem is húznám tovább, nagyon vártam már ezt a pillanatot.

Üdítő jegyeivel csatlakozik az orromhoz, leheletnyi savanykás törekvéseit citrusos vonások kísérik, annak jól érezhető citromos és kisebb jelenlétű grapefruitos leiratával. A komló keser világa is törekszik, hatása nem számottevő, de a távolra nyúló hátteret érezhetően festegeti. A frissítő jellemébe fátyol vékony kontrasztot húz egy két élű édeskés támogatása, nagyobb részben a maláta hozadéka, kisebb részben a cukorra emlékeztet.





A pohár ölelésében erős narancsos árnyalatokat hordoz a
teste. Felette vékonyka, hófehér habtakarót visel, múlása sietős.


A korty nyitányába hirtelen érkező savasság takarja az ízek kibontakozását, enyhe szénsavas pezsgéssel párosítva.  Hirtelensége lassan simulni kezd s ezzel egyidejűleg az ízek is érkeznek.


A címkén írott árpapehely biztos résztvevője az ízképének, kissé tompa a szerep, de jellegzetes alig édeskés.


 Folytatásában finom déli gyümölcsösség olvasható. Kopottas fakó betűket ír, de ennek
 ellenére kellemes érett ízeket szállít, narancs és némi nemű datolya fuzionál a garpefruit szintén  kecsesen visszafogott játékával.

Fémfedője irattalan, ennek ellenére bekerül a keret ölelésébe.

Majdan a komló is tiszteletét teszi a végjáték soraiban, s csak úgy mint illatában itt is gyenge, ellenben keser jegyeivel kontrollálja az összkép édeskés irányát, melyben ködös észteresség is felfedezhető.


Végül lecsengésében egységes képet rajzol a már olvasott sorok tükrében, Múlása hosszan húzza ízeit.



Visszatérve a kupakjához, az előző keret ölelésében is lehet találkozni felirat nélküli fém sapkával, összesen hárman ékeskednek színes mivoltukkal.

Ő is helyet kapott a sorban a 17. és vagy a 332. tagjaként a gyűjteménynek.

A folytatást nem kell taglalnom, az öt leleszi közül következik a második kupakkal zárt történet.

Árpamaláta, árpapehely, komló, élesztő.
5.2% V/V
0.33L
Magyarország






 

Megjegyzések