Zötler Herzsolo

A földbolygó legrégebben családi kézben levő sörfőzdéje, 571 éve, története az 1447. évben kezdődik. A helyszín Rettenberg városa, Allgau vidéke, és II. Herbert Zötler tiszteletére készült a mai pohártöltet, Enkel Nikolas Zötler jóvoltából, aki így szeretne megemlékezni nagyapja elhivatott kártyajátékos jelleméről. A Zötler sörfőzde napjainkban 22 fajta eltérő üvegtöltetet készít, ebből 20 klasszikus és csak kettő úgymond kraft jellegű. Aki olvasgatja írásaimat az tudhatja, aki nem most megtudja, hogy év elején jártam Németországban és hoztam szép szerivel söröket. Ezen utamon ismertem meg a Zötler termékek egy részét, nem titok, hogy több fajta kupakkal zárolt főzetük várja a poharammal való találkozást, sajnálatos, miszerint mindegyiken ugyan azon fémsapka látható.
A fényképekkel összekötött olvasmány igen hosszúra sikerült, a rengetek betű ellenére személyem szubjektív véleménye szerint nem aposztrofálnám az egekig, a rengetek belefektetett nemesebbnél nemesebb komló, maláta és élesztő ellenére sem értem mire gondolt a költő. Félreértések elkerülése végett alapvetően finom főzet de az előző mondat alapján sokkal színesebb történetet vártam.

Nem győzők pufferelni, illatának sokrétű jelleme dolgoztatja az orromat. Kezdem a komlók sorával, ők fejtik ki legerősebben hatásukat, de ennek ellenére őszintén összejátszanak a maláta páros szintén pozitív töltetű világával. Szóval a komlók, citrusos jegyeik csekély befolyással bírnak, vékony gyümölcsös filmként fedik illatát annak citrom, grapefruit fúziójával. Keser mondanivalójuk sem hangos, ugyan értem, de érdemes figyelni. Aztán a maláta duó búza tagja kimagaslik, klasszikus édes töltetű gabonás illata gyönyörű, a pilseni jelenlétét nem tudnám ilyen szorosan behatárolni. Végül vannak nem olvasható, de jól érezhető illatkiegészítők, ezen hatások legintenzívebb szereplője a karamell egy enyhe, szúrós pezsgős ihletéssel karöltve.

A pohárban töltve mutatja meg nagyon fakó narancs árnyalatokat hordozó testét mely erős opálosságot rejt. Habtakarója gazdag, tartósnak mutatkozik sűrűbb felépítésével és csak lassan illan hófehér színével.


Erős szénsav írja tompa savasságát a korty nyitányába, melyből már kiérződnek a komló keserű hatásai.


Az enyhe savasság soká kísér és mellette fokozódik a komló keser jelleme, mely a kortykép felénél már magas csúcsokat hódít. Kiemelkedő citrusos vonásokkal nem kell számolni, leheletnyi gyümölcsösség érett, édes irányú aláfestése kísér.


Folytatásában érkezik egy kopottas malátázottság annak gabonás nyers illúziójával, amit nem a búza rajzol és édes világát is nélkülözi. A komlók továbbra is jelenlétükkel emelik a történetet, de már koránt sem olyan markáns hozzászólással.


 És van édes szerepvállalás, végjátékában feltűnik az égetett cukor jellegzetes támogatása, még is keserű jegyek vezényletével térek a lecsengés hosszúra nyújtott távozására.


 Továbbra is azt mondom, hogy ugyan mindig nyitva áll a poharam számára, de az összetevők sokaságából mást vizionáltam.

A kupakok sorának folytatását továbbra is Német ajkú sörök fogják betölteni.

Árpamaláta ( búzamaláta, pilseni maláta ), komló ( Magnum, Polaris, Mandarina, Bavaria, Centennial, Cascade ), Belga világos búzaélesztő és búzaélesztő.
5.2% V/V
0.33L
Németország


















Megjegyzések