Balaton17brewery Manőver American Blonde Ale

Hivatalosan 2017. évtől kezdődően létezik a Balaton17brewery, de történelmük több évre tekint vissza. Minden a sör szeretetével kezdődött, aztán kilépve a fogyasztó titulusból a főzés lehetőségét megragadva indult az igazi történet. Otthon lefőzött literek és évek teltek el, mire Kocsaslijszki Gábor és Szántó János úgy döntöttek, hogy megérett a nagyérdemű számára is. Nem lévén saját főzde, de jelzem, ezen objektum testet öltése már folyamatban van, szóval a Fehérnyúl üstjei és tagjai segítik a páros gondolatait lefőzni. Személyemnek a tavalyi évben volt szerencséje megismerni Gábort és Jánost, a leleszi sörfőzés kapcsán, ahol természetesen a Balaton17 üvegtölteteit is végig kóstolhattam. Jómagam totális laikusként szemlélődtem, de azt láttam, hogy mind a ketten maximalisták, és a sör főzése nem csupán egy hobbi, hanem magasan elhivatottság. Mind e mellett szükséges a vizuális orgazmus is, adott, gyönyörű címkék díszelegnek az üvegeken, és távol álljon tőlem az adott jelenség fényezése, de ez tényleg kimagasló. A látvány megtervezésében segítő kezet nyújtott a fényszorók csapata. Az első mondatban felkínáltam a lehetőséget, miszerint olvashatóak az inspirációk, nevek, jövő miegymás, csak hogy teljes rálátás nyújtsak, de egy szó mint száz, príma, mert a kerek föld bármelyik pontján meg állná a helyét. Nem is húznám tovább a betűk sorát, azoknak elmesélő leiratával és rátérnék a lényegre.


Könnyed illatával teszi üdvözletét, mely illatnak a hangsúlyát az árpamaláta írja. Nem hozott klasszikus sorokat, részben azért, mert érződik mellette egy vékony, friss gyümölcsös hatás, illetve a komló is aktívabb szereplője a történetnek. Visszakanyarodva a maláta történetre gyakorolt leiratához, szóval kevésbé édes irányú, ellenben jellegzetes "gabonás" hatása annál erősebb, de már a korábban említett szereplők tükrében, vezénylete együtt működő s örömmel fúziónál, megtartva csekély dominanciáját. A komlóról is szót ejtve, mind keser, mind citrusos világát megmutatja, de a hangsúlynak köszönhetően inkább színesít üde játékával az illatképen.


A pohár ölelésében már erősen opálos testének a látványa, mely mély, narancsos árnyalatokat visel, mattos beütéssel. Majd rajta, szépen pihen a tartósnak bizonyuló, hófehér habsapkája.



Simogató szénsavas pezsgés, olyan búza sörre hajazó érzet annak millió apró buborékjával, ami enyhe savas hatást húz maga mögé. 



Folytatásában kissé savanykás irányt határoz meg, felettébb üdítő, de a korty első felében meghatározó ezen ízkép, s csak lassan nyernek teret más ízek. 


Elsőként a már illatában megismert gyümölcsösség kezd körvonalazódni és kíséri végig az ízképet halovány jelenlétével. Támogatása enyhén édeskés irányba tolja a kezdeti savanyú vezényletet. 

Körkép.

 Végjátékának már az árpamaláta is biztos részese, vékony jellemét írja édeskés aláfestéssel, de a komló tompa, keser jegyei is felsejlenek, így továbbra is frissítő összképet alkot. 


Fémsapkája matt, arany.

Lecsengésében indigózza az eddig olvasott sorokat, letisztult kortyképpé összeállva, és hosszúra nyújtva a múlás élvezetét. 

Az körkép egy síkú pixelei, annak mozdulatlan szépsége.

A folytatást nem fog magára sokat váratni, mihamarabb a poharamba fogom tölteni valamely testvérét. 



Árpamaláta, árpa pehely, komló ( SAAZ ), élesztő.
4.7% V/V
0.33L
Magyarország









































































Megjegyzések