Csíki áfonyás

 A mai nap úgy álltam a hűtő előtt, az boltban, de csak olyat láttam amiket már több ízben. Nem is lenne velük semmi baj, de gondoltam, hogy valami újat eddig nem ízleltet örömmel venne be a testem. Korábban már iszogattam Csíki sört, de akkoriban nem voltam meggyőzve, így, hogy gyümölcsös irányú a történet kissé félve vettem magamhoz, egyszerű okból kifolyólag, az maga a gyümölcsössége. Ritka azon fúzió, ahol a sör ki tud bontakozni a gyümölcs mellett, elvesztve az általam oly annyira kívánt klasszikus vonalat. A történelmét tekintve az első írásos emlék 1548-ból származik, idézem is, Antonio Possevino della Compagnia di Gesù jezsuita szerzetes nevét, akinek tollából ered a írás. Innentől kezdve igen beszédes a létük, melynek olvasatát fel is kínálom, itt.
Napjainkban, ami engem is meglepett, nyolc fajta főzetet készítenek. Gyanús, hogy a kíváncsiság vezérelte és kövezte úton, át iszom magam ezen a nyolc üvegtölteten, de a víziók latolgatása helyett inkább következzen eme áfonyás sör.

 Kellemes gyümölcsös az illata annak áfonyája által, és erősen az édes irányba hajlik. Az áfonya oly annyira markáns, hogy mellette csupán a malátát vélem fölfedezni, halovány jelenlétével. A korábbi határozott édességét hígítani kezdi, egy enyhe savanykás, az áfonya által hozott hatás. Illatának teljes kibontakozásának végére, érkezik egy csipetnyi szúrós, borsmentás illúziójú pont.






Sötét árnyalatú mély vöröses látványt nyújt, a pohárba belesimulva. Felette élénk rózsaszín habréteg terül el, szép kiállású, csak lassan múlik.


Bőséges pezsgéssel indít, majd savas leiratával sem fukarkodik. Már a korty kezdeti szénsavát is átüti az áfonya ízvilága, s a továbbiakban nem enged a szorításából.


Nyilván áfonyás létéből fakadóan hozza is annak gyümölcsös, érett még is kissé fanyar ízét. A kortyok sokasága után biztosan állíthatom, hogy a komló nem fog érdemben nyilatkozni, és a maláta is csak alig, alig akar megmutatkozni.


Fanyar világát végig hordozza csak úgy mint az áfonya klasszik világát, csak néhol érződik az árpamaláta jellegzetes gabonás hatása. Azt, hogy édes jellemét is elhozta, az áfonya tükrében nem tudom biztosan állítani.


Lecsengésében és egyaránt végjátékában sem történik jól olvasható betűformálás, és vagy érdemi változás.



Végig uralkodik az eddig olvasott ízkép egyvelege, totális áfonyás dömpinggel. Ebből adódóan kevés a sörre jellemző érzettel. Távozása hosszan húzza.





 




S végül egy fotó ami arról árulkodik, hogy ha lassan is, de az keret kettőben annak első sora záródni fog.

Még hárman.
Folytatásban tartom magam az ígéretekhez, miszerint a Balaton17 még kettő üvegtöltetét írnám betűkbe.

Árpamaláta, komló, áfonya ( 9% ), élesztő.
4.7% V/V
0.5L
Románia

Megjegyzések