Szent András sörfőzde. Nyúlon innen.

A történelmük 1993-ban kezdődik hazánk alföldjének sík vidékén Békésszentandrás városában, innen kölcsönözve a főzde nevét is, majd csak később változtatva a Szent András sörfőzde névre. Az azóta eltelt évek nem egy hazai illetve külföldi elismerést hozott számukra, és ezért mi fogyasztók Simkó József számára tartozunk köszönettel, az ő álmai töltik meg poharainkat. Személyem tudatosan a húsvéti ünnepekre fektette a hűtő sötétségébe ezen főzeteket, a többesszám a holnapi betűimre utal, ugyan is testvére is akad a főzetnek. A mai történet nem csak üvegen kívül színes, tartalma is, és nem csak vörös árnyalataira gondolok, de akkor mutatnám is.

Elsőként a komló nyit, kellemesen keser irányt ad, de szépségét egy erősebb hatású, édes karamell fúziójával hozza el. Egyenként is örömömre szolgál a velük való találkozás, de egyben pazar képet festenek, mert a komló klasszikus jelleme szolgáltatja a vezénylet megtestesítőjét és mögé húzódik a karamell édessége.
Megemlítendő a többi szereplő is, ellenben ők csak ködös, a hátteret színező hatásukkal próbálnak érvényesülni. Citrusos üdítő jegyeit érezteti a komló, frissítő támogatást biztosítva, de mellette a maláta édeskés egyben gabonás világa is érződik fakó leiratával. Kimagasló, részben markáns jegyekkel csábít, gyönyörű az illata.

Látványában sem adja alább, alapvetően áttekinthető és tiszta, csak a mély vörös színvilága hoz opálosságot. Habtakarója komolyan veszi feladatát, magasra kúszik, masszív és igen tartósnak bizonyul. Színében tört fehér, fakó világosbarna árnyalatokkal.


Pezsgése kellemes úton vezet enyhe savasságot húzva maga mögött. Majd a szénsavból lép elő  a komló, markáns kesernyésséget hoz, és akárcsak illatában, úgy ízében is társul kapja azt a kényeztető édeskés karamellás hatást.


Ismert ízképek ellentétes, ellenben nagyon finom játéka. Folytatásában érkezik egy vékony savanykás felhang, mely elkísér a történet további részében.

Ma is két keréken, de még nyúlerővel.

Az eddig domináló komlót és édes támogatását is hígítja ezen hatás, viszont maradnak az íz frontvonalán. A komló citrusos rajzolata erőtlen kíséretnek bizonyul, de távoli játékával is szép sorokat ír.

 
Végjátéka nem alkalmaz intenzív változásokat, az élmezőnyt továbbra is a komló és karamell párosa alkotja, csupán a követők érkeznek és változnak. Érezhetően csatlakozik a maláta édessége s csekély magvas hatása is, viszont a komló citrusosságát el, el veszítem.


Múlása felettébb hosszú, bőven élvezhető ízekkel távolodik.






Folytatást a holnap hozza a már említett testvérével.

Árpamaláta ( Red x, Caragold ), komló ( Simcoe, Huell Melon ), élesztő.
5.6% V/V
0.33L
Magyarország

Megjegyzések