Szent András sörfőzde. Nyúlon túl.

Egy sör babbal, de Spencer bácsi nem főzne belőle hagymás babot s jómagam se gulyást. Ugyanis az alkalmazott tonkabab (Dypterix odorata) a pillangósvirágúak családjába tartozó, hatalmas fán termő hosszúkás, fekete babfajta, amely Guyanából és Orinoco vidékéről származik. Leginkább a cukrászat területén alkalmazzák, de a gasztronómia és a parfüm készítők is örömmel alkalmazzák összetett illata miatt, ami főleg vaníliára, keserű mandulára, dohányra, szegfűszegre hasonlít. A kumarin nevezetű ezen babban megtalálható anyagról már szót sem ejtek, csak úgy mint a sörfőzde múltjáról, ezt a tegnap íródott nyúlon innen bevezető soraiban már megtettem. Nos, nyúllal ennyire nehéz dolgom még nem akadt, illatát sem volt könnyű megfejteni, de ízét csak nehezen tudtam betűkbe formálni, összetettségéből fakadóan. Ezért könnyen elképzelhető, hogy akik már fogyasztották a főzetet nehezen tudnak majd azonosulni írásommal. Tegnap fogyasztott testvéréhez mérten csekély hasonlóságot hordoz, még az alapanyagok nagymértékű egyezése tükrében is.

A komlózottsága kissé megfáradt, ha lehet élni ezen szófordulattal, így csak kis mértékben formálja illatképét leginkább keserű jegyeivel. A komló által szabadon hagyott területeket egy összetett fűszerezettség tölti ki, a vanília és a fahéj magasan kinő ebből a hatásból, kellemes desszertes hatást kölcsönözve. A mandula matt illata is jelen van csak úgy mint a maláta fakó játéka, ami csak édes jellemét teszi elérhetővé.





Sötétebb árnyalatú mély vöröses színezetű a teste, opálossága csak illúzió sötét látszatából adódóan. Felette vékonyabb rétegű habsapkát visel, annak világosbarna színével s egyben rövid idejű jelenlétével.

 
Enyhe szénsav már fűszeres pezsgése indítja a korty ízvilágát a savas leirata nélkül. Itt is kiemelném a fahéj kacérkodását, ami egy csipet savany hatáson olvasható.


Ez a páros magához is ragadja a karmesteri pálcát, és jelentős dominanciájuknak köszönhetően az ízkép igen széles spektrumát le is fedik, változó intenzitásukkal.


Ide érkezik meg némi keser érzet a komló jóvoltából, felettébb üdítő irányt adva a történetnek. Aztán eddig sem volt könnyű a dolgom, ám folytatását is nehézkes betűbe formálnom, milyen is egy cukrászati élményt pohárból megízlelni, annak folyékony mivoltában.


A korábban olvasott soraimban sem adta jelét erősebb édes irányultság, de ennek ellenére ragaszkodom a sütemény jelzőhöz. A fahéj már tudott, most a vaníliát is ide sorolnám, mint illatában.



Elérve a végjátékához összetettsége érdekes hatásokkal lép elő, mint a porcukor, holott nem édes az élmény, csupán ködös érzetet kelt. Említhetném még a rum jelenlétét, nem úgy mint tömény szesz, hanem mint sütemény alapanyaga.

Tegnap még nyúl erővel hajtott kerékpáron, ma már a motorizáció két kerekűjével.

Végül  a lecsengése, továbbra is egy cukrászatban ülök, többrétű ízekkel múlik, hosszan tartva valóságát, pedig már régen vége a kortynak.




A 18. és 19. helyen a második felvonásban.

 A folytatás a már be ígért mederben fog alakulni, csak annyit mondok Balaton.

Árpamaláta ( Red x, Caragold ), komló ( Simcoe, Kohatu ), tonkabab, élesztő.
5.6% V/V
0.33L
Magyarország

Megjegyzések