Der Hirschbrau Bayern dunkel

Az első írásos emlék az 1657. esztendőből származik, viszont a mai tulajdonosok felmenői csak az 1859. évben vásárolják meg a sörfőzdét, ezen lépést Josef Anton Höß teszi meg az említett 19. században és azóta is töretlenül üzemel a család égisze alatt. A 2012-es San Diegoi rendezésű, illetve a 2014-es denveri rendezésű  "World Beer Cup-on is szereztek aranyérmet a főzeteik. Napjainkban 16 eltérő főzetet készítenek ebből a társaságból egyenlőre csak őt tudhatom a poharamban. A többi üvegtöltetük és történelmük részletesebb leírás itt megtekinthető.


Sötét és egyben láger, ehhez hűen malátás vezénylet mentén haladok illatában. Az árpamaláta ma is klasszikus előadást nyújt a pörkölés adta lehetőségek finom támogatásával karöltve. Igaz a pörkölés csak enyhe kihatással bír illatképére, annak fátyol vékony karamellás, illetve száraz magvas leiratával és a hátteret színező savany érzetével. Visszakanyarodva az árpamaláta mai játékához, már sokszor olvasott jellemzését ismételném, miszerint gabonás, és egyaránt nyers és főtt jegyei is megmutatkoznak. A komlóról is írnék, de takarva marad jelenléte.

 
Csak az üvegébe zárva mutat feketeséget, a pohárban kinyílik színezete és a borostyán sötét árnyalataiban játszik. Felette enyhe tört fehérségű habtakaró húzódik sietős múlással.



Markáns szénsavas pezsgését egy enyhébb savasság követi, viszont mind ezt mélyen a korty folyamában így gátolva az ízek valós kibontakozását. 



Majd miután elkezdi mesélni, akkor matt, édes alapon az árpamaláta érződik.


Hatása vékony mezsgyén lépked hol szerepvállalása ugyan egyértelmű, de érezhetően lefelé van tekerve a volumen.


A pörkölés ízvilágára sincsen erős kihatással és csak a végjáték folyamára szedi össze magát mikor is inkább száraz magvas jegyeit erősíti. Természetesen savany adottságát is elhozta, de fátyol vékony rajzolatként engedi a háttér részévé. 



Az ízkép édességének származását nyitott kérdésként hagynám, mert nem tisztázott teljesen, hogy az árpamaláta és vagy a pörkölés karamellás jelleme hozta. 



Végül  a távozása lendületes, kifinomult, gyorsan int búcsút.




Folytatást még mindig Német sör fogja képviselni, mert nagy valószínűséggel építek egy, csak Német kupakokból álló sort.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.7% V/V
0.5L
Németország

Megjegyzések