Hopf white

A helyszín Németország az évszám pedig az 1892. év, Miesbach városában járunk felső Bajor országban. Mind a mai napig családi irányítás égisze alatt működik, szortimentjük 12 fajta főzetet kínál a nagyérdemű számára. Üstjeikben a búza maláta formálja az ízeket, klasszikus és a határokat feszegető főzetek képében. Kevés, a lényegi dolgokra szorítkozó írásommal ellentétben a hopfweisse.de-én minden elolvasható, történelmük, söreik miegymás. Beszerzése nem szeretett hazám határain belül történt, az ide év elején volt szerencsém Németországban ténykedni. S ha már az európai sörfőzés egyik kimagasló helyszínén járok, hát vettem a bátorságot és vételeztem az söröket. Odakint nem kell kutatni a helyszíneket, hogy hol is vegyek, szinte minden nagyobb boltban található 50-60 üvegtöltet, mind regionális mind nagyobb az egész országot terítő főzdék söreiből. A mostani olvasmánynak lesz még folytatása, egészen pontosan kettő testvére pihen a hűtő sötétségében.

Erősen édes irányt vesz az illata, de nem tolakodó, kellemes és hozza jellegzetes vonásait. A búzasör magasiskolája, cirógató savanykás kísérete üde színezettel segíti azt a leírhatatlan, édesebb érzetű, süteményekre hajazó hatását. A búza gabonás jelleméből adódóan jelen van ezen ízhatása is, klasszikus nyers és főtt leiratát is kiérezni, ám ceruzáját már kevésbé húzza vastagon.






Pohárba töltve enyhén homályos testének látványa, ezen opálossága nem csak a kicsapódó párából, hanem szűretlenségéből is adódik. Színében kétarcú, egyaránt hordoz narancs és citrom sárga árnyalatokat, patinás arany hatásokkal. Felette a habok királya üldögél, masszív, soká maradó hófehér látványával.


Markáns szénsav bizsergeti a korty kezdetét maga mögé írva csekély savas hatását. A belépőn túl már is édesebb irányba kanyarodik, egyenlőre visszafogottabb módon.


Aztán a savanykás érzet nem csak illatára jellemző, ízképét is kíséri annak vékony frissítő, az édesebb sorokat vegyítő színezetével.


A maláták világából leginkább a búza van erősebb kihatással ízére, mert mind édessége mind gabonás hatása sokkal markánsabb jegyekkel van felvértezve mint sem az árpamaláta leirata.


A korty folytatásában haladva lassan fokozódik édeskés rajzolata, a búza klasszikus tükrében. Viszont ebben az erős felállásban némi keser ízfolt is érezteti magát komlós felhangokkal.


Végjátékára ki simulnak ízvilágának kontrasztjai, megtartva a búza pozitív hozadékainak fölényét, kevés savanykás kíséretét, viszont elveszti a komló keser játékát.


Lecsengése és valójában a történet teljes hossza abszolút kényeztetés, múlását hosszú, bőséges csemegézés az ízek legjavából.




Írom is a folytatást megtestesítő Elf sörfőzde nevét, ami hamarosan meg is mutatja magát.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő.
5.5% V/V
0.33L
Németország




Megjegyzések