Meckatzer pils

A sörfőzde első írásos említése 1738-ból olvasható, a Németországi Allgau régió, Meckatz városban.
A sörfőzde eredetileg Löwenbrau néven volt közismert, de a müncheni székhelyű Löwenbrau ezt nem nézte jó szemmel és végül nevet kellett változtatnia, innen ered a Meckatzer löwenbrau elnevezés. Az 1853-as esztendőben került a Weisz család tulajdonába, azóta is ezen család irányítása alatt működik a sörfőzde. 1908-ban az első hivatalosan bejegyzett allgaui sörfőzde, és három évvel korábban az 1905 évben már a berlini császári hivatalnál kért védjegyi oltalmat a Meckatzer Weiss-gold búzasörre. Nos itthon van még kettő testvére a mai főzetnek, de sajnálatos módon egyik sem a búza sörük.

Illatában nem hazudtolja meg a címkén olvasható pils feliratot.
Klasszikus árpamalátás vezénylet annak erőteljes vezényletével. Édes irányultsága azért visszafogottabb, ugyan jól érződik, de gabonás hatása magasabb csúcsokat hódít. A pilseni maláta jellegzetes világa tölti ki illatának szinte a teljes széllességét, ám ennek ellenére a komló is tiszteletét teszi, enyhe, üde színfoltjával.





Látványában áttekinthető tisztaság mutatkozik csak a pára húzza opálos illúzióját a pohárra, mely alig homályosít arany színezetén. Felette soká maradó habréteget visel, annak hófehér színezetével.


Kellemes a szénsav pezsgése majd savassága is alig érezhető. Majd ízvilágában is fejet hajthatunk a költő címkére írott pils felirata előtt.


Kilépve a szénsav foglalta kezdeti kortyképből azonnal érkeznek a malátás ízek tagadhatatlan pilseni hatásai.


Részben klasszikus vonalat képvisel a markáns árpamalátás leiratával, intenzív gabonás, magvas irányával, de részben kilép a megszokott keretek adta korlátokból.


Ez abban nyilvánul meg, hogy a komló keser kontrasztot húz a sorok közé, igaz halovány módon teszi, de sokat frissít ízvilágán.


Végjátékának soraiba még áthozza a komló hatását is, de itt már kopik a képből és lép elő egyedüli íz formálóvá az árpamaláta. A korábban leosztott lapokat használja az árpamaláta és kanyarodik lecsengésének hosszú távozására. 

A bevezetőben említett búzasörük poháralátétje és a mai kupak.



Lassan kezd körvonalazódni a folytatás valósága, annyi biztos, hogy az Elf főzetből még van, illetve Német sörökből is akad bőven, de pihennek itthon különböző hazai főzetek is. Tehát megközelítőleg így fog alakulni az elkövetkező pohárfoglalók sora.

Árpamaláta ( nem csak pilseni ) komló, élesztő.
4.8% V/V
0.5L
Németország




Megjegyzések