Reissdorf kölsch

A 19. század végén alakult meg ezen sörfőzde mikor is gomba mód szaporodtak Kölnben a sör készítésére alkalmas üzletek. Egész pontosan 1894 az évszám, Köln, Severin kerülete a helyszín, az ember pedig  Heinrich Reißdorf. Az 1985. év óta működik egy Kölsch-egyezmény („Kölsch-Konvention”), ami meghatározza, hogy milyen sörnek lehet a neve az, hogy Kölsch, és csak olyan sörnek lehet a neve, ami Kölnben főtt. A három legnagyobb sörgyár akik ezen a vonalon mozognak, a mai Reissdorf, illetve a Früh és a Gaffel, akik korábban már megtöltötték a poharam. Hazánk sör főzői is feltekintettek a típusra és a Monyó hasonszőrű töltetét jómagam is megittam, és meghitt nyugalommal ráztam meg képzeletbeli kezüket, miszerint magasan hozták ízvilágának legjavát.

Már hab nélkül hajolok a pohár fölé, ahol erősen fanyar illata fogad. Mögötte érződik az árpamaláta, de minden édes irányultságát levetette, ettől függetlenül gabonás jelleme szépen körvonalazódik. Fanyarságából adódóan, ami gyümölcsös jegyekkel is képviselteti magát, a komló nem tud érezhető hatást kiváltani. Mások által készített leírások úgy tartják, hogy a komló által lesz ilyen az illata, számomra nem köthető ezen illatkép együttes a komlóhoz.





Kitöltve átlátható test fogad, tiszta, színében pedig világos, fényes arany árnyalatú. Tetején sietős múlású, vékony rétegű, hófehér habréteg húzódik.


Felettébb sima a pezsgése szinte alig érződik, így savas árnyéka is igen fakó rajzolatú.


Korábban több alkalommal elfogyasztott, szintén kölsch típusú sörökkel ellentétben, sokkal visszafogottabb a fanyarsága.


Viszont az árpamaláta ízekre gyakorolt hatása, szinte lágerként festi, nyilván rokonok, de nem ilyen közeli.


 Aztán lassan kezd megnyílni, és a már említett árpamalátával egy úton, az a klasszikus enyhe fanyarsága a maga gyümölcsös töltetével és kissé észteres támogatásával is megérkezik.


 Néhol már pezsgős illúziót ír a kortyok közé, de ahogy illatában megtette, úgy ízében már nem húzza össze a szám.


Valahol a korty felénél tetőzött fanyarsága, utána fakul hatása teret nyerve az árpamaláta. Végjátéka majd lecsengése már eltér, és ismét törekszik egy láger képét festeni, mint sem egy tagadhatatlan kölsch történetét elmesélni.

Kilépve a 22-ből, belenyitok az 44.be.

 Távozás nem húzza soká, annak édeskés múlását.




 Folytatás, egy Elf főzet képében fog megtestesülni, s nagy valószínűséggel építek egy Német főzetekből álló kupaksort az keret ölelésébe. Természetesen az Efl pohártölteteket előtérbe helyezve.

Árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő.
4.8% V/V
0.33L
Németország

Megjegyzések