ABK Hell

1308-ban járunk mikor is Németország Kaufbeuren városában már egy létező sörfőzdéről írnak, Aktien néven. Ezen az dokumentumon ami mind a mai napig fent maradt Henry Twinger neve is olvasható aki az első ismert tulajdonosa a sörfőzdének. Érdekessége, hogy már az 1325. esztendőben írásba foglalták, hogy csak kiváló árpát, komlót és a legtisztább vizet használhatják a főzés folyamán, 191 évvel megelőzve a Német sör tisztasági törvény megalakulását. A történelmük igen beszédes ezért itt nem is vesézném ki, ellenben már kínálom is a megtekintését a hivatalos ABK beer oldalon és aki arra jár megtekintheti az öt főzetet számláló szortimentjüket is. 


Illatában leginkább az árpamaláta tevékenykedik még is üde és friss, pedig abszolút tisztán kibontakozik a maláta adta minden klasszikus hatás. Gabonás jelleme csak úgy mint édesebb irányú gondolatai szépen körvonalazódnak, viszont a frissesség és üdeség ködként száll a történetre és nem a komló tollából fakad. 
Majd a végére marad még egy mondatot kitöltő enyhe gyümölcsösség ami tompa módon színezi az illatát. 




 
Pohárba töltött látványa enyhe opálosságot mutat a párának köszönhetően ami színében élénk aranysárga árnyalatokat hordoz. A felette képződő hófehér habtakaró szép, sűrű kiállású ami sietve indul fölfelé és majdan lefelé is. 



Szénsavas pezsgése enyhe töltetű selymes érzettel, illetve hosszú savas árnyékkal indít. Folytatásában is simogató és friss képet rajzol ismételve illatának koncepcióját. 


Közben érkeznek az árpamaláta ízjegyei is, de a frissesség behatása által kissé kopottas érzetet keltenek.


Jelentem nem egy klasszikus irányvonalat határoz meg és gabonás világából csak némi magvas megnyilvánulást szolgáltat. Vele párhuzamosan nyújt egy enyhe édes irányú támogatást is, de csak óvatos játékáról biztosít.


 Végjátékában több ízt fed fel az árpamaláta a jelleméből és mind e mellett letisztul, kecses kortyképet szállít. Még itt is jól érződik az a bizonyos frissesség leheletnyi fanyarsággal karöltve.


Ezt a friss hatást még mindig nem tudom a komló által magyarázni, de nem is akarom túl ragozni, kellemes üdeséget húzott a sör teljes történetére.


 Lecsengésében is kitesz magáért és felettébb kellemesen vegyítve az eddig olvasott ízjegyeket tolja hosszan az elmúlásban. 



Félúton a Német sor megalkotásában, még 11 Német ihletésű üvegtöltet követi egymást és onnantól kezdődően jó ideig kerülni fogom a Germán főzeteket.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.0% V/V
0.5l
Németország






Megjegyzések