Kronburger spezial

A sörfőzde története a 16. századik nyúlik vissza, első dokumentált említése az 1576. évben szerepelt, viszont csak az 1891. év óta van a Schweighart család tulajdonában akik mind a mai napig vezetik a főzdét és fogadót ami már az 1576-os évben is állt. A generációk között az első Michael Schweighart volt, aztán a fia belépett egy monostor falai közé sörfőzést tanulni, a helyszín Andechs. Aztán az 1901-es esztendőtől már fia Anton Schweighart vezette a főzdét, 1964-től Josef Schweighart és napjainkban már Florian Schweighart és felesége Alexandra álltak a családi vállalkozás élére. Jelenleg hét eltérő főzettel csábítják a nagyérdeműt, ebből csak egy érkezett velem haza. A név árulkodó, a helyszín Németország és Kronburg városa Allgau régiója, és ha valaki kíváncsi a többi hat főzetre itt meg is nézheti karöltve a főzde és fogadó teljes leiratával. 


A hab múlásáig csak kopottas malátázottságot takar egy savanykás iránymutatás, majd a sör felületének felszabadulását követően szélesre nyitja kapuit az árpamaláta. Enyhe édes irányt ölt magára és a háttérben tartva egy savany érzetet, viszont ezen felül koránt sem klasszikus olvasmány. Természetesen hozza gabonás jegyeit, de száraz magvas hatását csekély gyümölcsös színezettel. 




 

Pohárba foglalt látványa ódon, éltes sötét aranyszínt mutat, mely tiszta áttekinthető. A felette képződő habtakarója nem tartós, sietve távozik hófehér színével. 


Nagyon erős pezsgéssel üdvözöl viszont savassága már visszafogottabb. Folytatásában kesernyés íz formálódik, karcsú meg nyilvánulása ez a komlónak és nem is kísér soká.


Gondolataimat beteljesítve az árpamaláta kezd mesélni, kissé édesebb hangnemben és nem önálló a produkciója, némi gyümölcsösség itt is adódik mellé finom érett társaságként.


Viszont a kortykép további leiratában sokkal klasszikusabb, érvényesíti gabonás jellemét nyers, főtt világával csipetnyi száraz magvas hatásával.


A végjáték soraiban mintha vissza köszönne a komló, ezáltal fékezné az árpamaláta térhódítását illetve elősegíti a poháremelgetés fokozását.


Lecsengése megtartja a korábban írott sorok érzetét annak inkább malátás fölényével és tolja hosszan távozását.






Ha a nyomtatott kupakokat veszem figyelembe akkor még 13 Német nemzetiségű fémsapka követi majdan egymást, de közben igyekszem más nemzetek söreit is beiktatni akik nyomtatás nélkül húzták az üveg tetejére a kupakjaikat. 

Forrásvíz, árpamaláta, komló, élesztő.
5.5% V/V
0.5l
Németország

Megjegyzések