Stiegl goldbrau

A helyszín Ausztria Salzburg óvárosa és első írásos említése 1492 június 16. napja, de a Stiegl név csak valamelyest később jelenik meg. Személyem korábban már kettő alkalommal találkozott főzeteikkel ami az első keret 34. és 131. kupak személyében történt. A korábbi történet egy bio főzetük, a második, a mai pohárfoglaló egy korábbi dizájnjával kiadott termékük. Ha már a termékeikről van szó akkor inkább kínálom megtekintésre, mintsem hogy felsoroljam szortimentjük spektrumát, íme a Stiegl hivatalos oldala.

Az árpamaláta uralta illatkép rajzolódik melybe édeskés gondolatait csak csekély módon adja. Alapvetően egy stabil, határokat nem feszegető főzet a maga klasszikus irányával. Enyhe gabonás jelleme ami húzza a magvas érzetet is tölti ki illatának a spektrumát egy leheletnyi savanykás kísérettel kiegészülve. A komló nem jelenik meg.







Tiszta átlátható testével ül bele a pohárba annak kissé sötétebb árnyalatú aranysárga színezetével. Felette aktívan képződő hófehér habréteg alakul ami csak lassan távozik.



Közepesen sima a szénsav pezsgése valamelyest intenzívebb, ellenben rövid idejű savas árnyékával. Majd egy ködös malátás íz kezd formálódni a savas hatást maga mögött hagyva.


A korty kezdeti szakaszából tovább haladva sem erőlteti meg magát édes jelleme , eleinte fakó színezetként a háttér játékosa. Majd csak a korty mélyén már túl a folyamat felén kezd erősödni.


Vele párhuzamosan az árpamaláta is emeli jelenlétét és gabonás ízvilágát a frontra helyezve haladok a korty végének irányába. Nem henceg szép a vonalvezetése és így önálló játékával is kimért ízképet szállít.


Lecsengése még szélesebbre nyitja az árpamaláta ízvilágát és hosszúra nyújtja a távozását.






Végezetül a bevezetésben már említett korábbi testvéreinek mind kupakjai, mind a címkéi.

A 131. kupak.

A 34. kupak.



Folytatásban már komolyabb távolságban megszületett sörpáros érkezik a keret ölelésébe.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.0% V/V
12° balling
0.5L
Ausztria

Megjegyzések