Brygghus amber ale

Az ma, mert ismételten nem bírtam kivárni a kíváncsiság vezérelte, majd megiszom kivárását. A Finn Rousal Brygghus mikró főzde harmadik üvegtöltete, és kettő még a hűtőben üldögél. Az utóbbi kettő, név szerint a Brygghus Rousal seawater india pale, illetve az Brygghus Rousal sour apple weizen már nem található meg a jelenlegi szortimentjük kínálatában, nem úgy a mai abmer ale. Ha már említem ezen sör típust akkor megemlítem  George Maw Johnson nevét.  A 19. század végén ezen nevezetű Angol származású, Belga sörfőző honosította meg az amber ale típusát.

 Könnyű komló adja illatának elejét, lágy, finomra hangolt keserűjével és némi élesztő érzetével. Összességében vékonyra szabott savanykás közegben egy tompa édes kísérettel haladunk illatának nyomvonalán. Ezen szakaszában már az árpamaláta is kezd körvonalazódni, gabonás hatásának fátyol vékony leplével. Végezetül gyümölcsös jegyek sziluettje ékesíti illatát.






Kitöltött látványa csak kis mértékben engedi át a fotonok sokaságát, tiszta teste oly mély bordó színezetet visel. Felette egy totális habkorona, sok sör irigykedik annak telt, dús, szinte múlni nem akaró  kopottas, világos barna színével.


Masszív szénsav, majd több rétű intenzív összképi hatás mentén lépek a kortykép nyitányába.

A bácsi kilétét homály fedi.

 Igyekszek az ízek kronológiáját annak teljes valóságában betűbe formálni, de komplex, rokon jellemű hatások fedik egymást.


 Szinte szétválaszthatatlanul vegyül egy enyhe savany, illetve hasonló hatásfokú keser érzet, melyek mélyen a kortykép lefolyásáig elkísérnek csak alig fakuló intenzitással.

A 0,5-ös és a 0,33-as is, 70mm-es fenékkel rendelkezik.

Mellettük lassan fanyar támogatás érkezik, de az összkép megmarad a kellemesen üdítő, egységes irányban. Innentől tisztul, összeáll a trió egy selymes egységet alkotva, maguk mögé húzva egy édesebb, talán karamellás vértezetű árnyékot.


Majd a gyümölcsös illúzió ízében is megmutatkozik ködös mivoltával, és egy csipet negatívum, az élesztő élces hatása. Azért bőven élvezhető levezetés mentén messzire kísér ízvilága, még enyhén fokozódó édesség mentén.




Most, ha megígérném, hogy akkor holnap osztom a következő Finnt, biztos valami közbe jönne, így inkább azt írom, hogy a héten megpróbálom.

Árpamaláta ( karamell maláta, ez biztos a többit nem tudom ), komló ( Simcoe és Amarillo ), élesztő.
4.6% V/V
0.33L
Finnország


Megjegyzések