Brygghus pils

Folytatom a Finn delegáció kupaktalanítását, már a negyedik nyilatkozóval az ötből. Korábbi testvérei elnyerték megbecsülésem és olvasva a pils feliratot, vízióim egy egyszerűbb kóstolási folyamatot láttat. Mielőtt a lényegre térnék, ez a főzet is meg található a jelenlegi szortimentjük között a korábbi Brygghus amber ale főzetükkel egyetemben. Azt ezt megelőző kettő üvegtöltetük ellenben nincsen a kínált főzetek között, említve a Brygghus rousal seawater india pale,-t illetve a
Brygghus sour apple weizen-t. Napjainkban hatan vannak a megvételezhető sörfajták és nem árulok el titkot, ha azt mondom, hogy a még bontatlan ötödik Finn sem szerepel ezen hatos kínálatban.
Nos, rátérve a mai pohárfoglalásra, hát bőséggel formáltam a betűket, messze elkanyarodik mindentől ami pils főzetként eddig találkozott velem.

Aktív pislogásom jelzi, összeértem az illatával. Többek között nem egy édeskésen megszabott az irány, igaz ez nem feltétlenül kirívó. Ellenben, első sorban a komló gyengéd játéka üdvözöl, ami homályos keserűsség megnyilvánulásában követi, hűséges, csak kis mértékben erősebb citrusos jellemét. Itt még apad habjának takarása, viszont elmúlásával sem változik gyökeresen illatképe. Felvesz egy könnyed savany érzetet és társul mellé egy vékony, kopottas, karamelles színezet. A végére még megtolja egy csipet malátás és már múló édeskés aláfestéssel.




A teste intenzív opálosságot mutat, de csak erős színezete miatt amit az arany ódon, sötét árnyalatának köszönhet. Habfedője alig akart felnyúlni a pohár karimájáig annak hófehér színével, viszont sietve illant.



Tompa szénsavas töltetét markáns, pezsgős jellemmel öltöztetettet savasság követi. Majd ezt a vonalat erősíti az alapul szolgáló, igen jól érezhető savany érzet is.  Az biztos, látva az ismételt kortyok szolgálta ízképet, hogy az árpamaláta itt sem fog kibontakozni klasszikus és vagy bármely ismert játékával.

 
Ezen űrt, viszont betölti a búzamaláta csekély, édes hatása a történetbe húzott jellegzetes ízvilágával, de csak jól megfontolt módon. Annyit, hogy meg jelenjen, érezhetővé váljon. Ezt vegyíti egy laza, szintén óvatos fogalmazású komló keser, maga mellé ölelt citrusosságával.

 
Ezen a ponton megáll az ízek halmozásában amiből talán egyet nem említettem, a só ízemelő faktora, ugyan nem írják, de érezhető, nem úgy mint a cukor. Legyen bárhogy is, ez nem egy klasszikus vonalvezetés, abszolút savanykás vezényletével és a búza értékeivel.



Végjátékával és lecsengésével sem tér el a már olvasott sorok betűitől. Közben a töltés ismétlése felfedte, a búza és talán az élesztő vékonyka rétegét az üveg alján, az utóbbi ízében nem mutatkozott.
Finom keringetés követően feloldódott és egy részét átöntve a pohárba sem változtatott ízén.


Végezetül nagyon hosszú múlása bármelyik tikkasztó nyáron megállná a helyét a poharamban.

Következőként hoznám negyedik testvérét, bezárva ezen Finn főzde idáig jutott üvegtölteteinek sorát.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, cukor, élesztő.
4.6% V/V
0.33L
Finnország

Megjegyzések