Brygghus Rousal Seawater india pale lager

Akkor íme az első Finn kraft az ötdarabos kollekcióból. Történetük Finnországban kezdődik és egy barátom áldozatos tevékenységének köszönhetem, hogy ma a poharam ölelésébe került. J. Gábor barátom járt a főzdében és lepett meg velük, útjukat mind repülőn mind autóban tették meg, majd kerültek a hűtő hideg, pihentető sötétjébe. A Rousal Brygghus egy mikrofőzde Rosala város szomszédságában a Rosalai Turku-szigetcsoport egyik szegletében. Finnország legkisebb sörfőzdéje mely a 2013-as esztendőben nyitotta meg sörcsapjait. A mai sör érdekessége, hogy szűrt tengervíz adja az alapját, ami erősen rányomja ízvilágára a bélyegét, annak abszolút támogató jegyeivel. A korábbi sorokban felkínált hivatalos oldalukon megtekinthető a jelenlegi szortimentjük ami hat főzetből áll és nem tartalmazza a mostani pohárfoglalót. 


Komlós vezényletű illatába érkezem ahol inkább a kesernyés jegyei dominálnak kellemes, élvezhető érezettel. Szorosan mögötte, könnyed, frissítő citrusos jellemvonása is megjelenik. Innentől jön egy frappáns csavar, egy markáns sós aláfestés tölti ki illatspektrumának teljes szélességét, segítő szerepet játszik, fel turbózva mindenki hatását. Közben csekély árpamaláta hozta gabonás jegyek is sűrűsítik illatát, ami kissé édesebb árnyékot vet az amúgy savanykás kíséret soraiba.





Pohárba ölelt teste erősen opálos látványt fest, sötétebb árnyalatú narancsos színezettel. Felette tört fehér, világos barnás habtakarója nyújtózik és csak komótosan illan.



Markáns buborékokkal tömött szénsavas belépőjét, enyhébb, savas lecsengés követi. Itt már megmutatkozó finom keser érzetét feszegeti annak homályos citrusos világa.


Független attól, hogy szűrt tengervizet használtak a főzés folyamán, gondoltam a só koncentrációja az eljárás következtében meredeken mértékben csökkenni fog. De korántsem ez közvetíti az ismételt kortyok ízvilága.


Jól érezhető módon fejti ki hatását, természetesen nem az összkép rovására. Mindenki számára erős kontúrt biztosít, mindenkit támogat és kiemel.


A közben megérkező árpamaláta az ízvilág horizontjára szorul, ködös, magvas hatásával, édesebb gondolataitól mentesen. A kortykép vége felé haladva fokozódik a komló keserű játéka a még mindig csak enyhén asszisztáló citrusos kíséretével.


Összeérve csipet gyümölcsösség rajzolódik ki és húz egy gyenge savasságot a történet mögé, de továbbra is megtartva a már olvasott érzetek toroksimogatását.

A kupakjuk túl nőtt a klasszikusnak mondható 26mm-es fémfedőn és legnagyobb sajnálatomra csupán arany színezettel rendelkeznek.




Kényelmesen belefér egy 26mm-es.






Folytatásban érkezik valamelyik testvére, jövő hét vélhetően első felében. 

Árpamaláta, komló ( Cascade, Centennial, Simcoe), élesztő.
6.2% V/V
0.5L
Finnország

Megjegyzések