Jever FUN pilsner alkoholfei

1848-ban kezdődik a főzde történelme, ekkor Diedrich König bejelenti, hogy palackozott sört fog árulni. Ezen évből mind a mai napig fenn maradt írásos tanúsítványuk jelzi, hogy komolyan gondolták a sörfőzés művészetét. Diedrich König halála után a sörgyárat 1867. július 27.-én vásárolta meg Theodor Fetköter és már az 1870-es esztendőben saját, dombor nyomtatott üveggel rendelkeztek. A további történelmük megtekinthető a hivatalos Német oldalukon megannyi érdekes információval egyetemben, íme a www.jever.de. Korábban már ittam főzeteiket, szám szerint kettőt, akik az írás végén be is lesznek mutatva mind kupakjukkal, mind címkéikkel. Amúgy jelenleg hét üvegtöltetet készítenek, ebből kettő, amit sörnek nevezhetek.
Már nem az első eset, hogy ráveszem magam az alkoholtól mentes "sör" fogyasztására, testem teljes tudatában. Higgyétek el, ez az önkínzás megtestesülése, ezért gondoltam megmentem az emberiséget önfeláldozó módon, hogy mielőtt bárki a kezébe venné, tanulságként olvassa majdan a sorokat. 
Nyilván a címke olvasata azért beszédes, az irónia és önkritika testet öltött három betűjével. Persze eljön az idő mikor szomjasak leszünk és mondjuk a kormányt kell tekergetni, de én szóltam, inkább egy üdítő, vagy víz, meg miegymás, válasszátok bármelyiket is, sokkal jobban jártok. Végezetül azt azért érdemes tudni, hogy ebből pocsék valamiből van citromos ízű is. 


Amikor az agyaddal meg próbálják elhitetni, hogy már pedig itt tényleg az árpamaláta illatát érzed. Hát nem, egy elmosódott, karakterektől mentes dublőr, esetlen ténykedése. Jó persze malátából főzik, de minek? Mert most nagyon kellemetlen keser jegyeket osztogat a malátának vélt valami, távoli hasonlósága egy ködös, gabonás érzetének fátyol vékony aláfestésével. Az összkép alapvetően nagyon száraz jegyeket hordoz egy fakó savany árnyékkal kiegészítve. 





Látványa rendben is lenne a pohár falán üldögélő enyhe opálossággal annak párás tekintetével. Színében fényes arany árnyalatú. A habfedője beszédes mintája, hogy itt nincsen minden rendben. Felépítésének össze vissza méretű buborékjai mutatják meg a struktúra teljes nélkülözését nem kívánatos látványával. Alig képződik és sietve is távozik.



Könnyed szénsav majd elenyésző savasság, aztán egy vallatási szérum borzalma. Ugyan itt is van valami malátához hasonló katyvasz, nagyon markáns keserűvel telepumpálva. Jellemzően íze nagyon száraz jegyeket kínál.


Mint illatában, magvas, de nem klasszikus malátás kibontakozás. A kortyok közepén intenzíven megugrik minden eddig írott, szerencsétekre legyen mondva, általatok csak olvasott hatások. 



Innen lassú apadásba kezdenek és nem elég, hogy nagyon furcsa, kellemetlen keserűséggel vannak felruházva, még hoznak egy savanyú, de abból is a rosszabb fajtából felállított kíséretet. 


A végére már kenterbe veri egy Berliner Kindl savanyú pohárfoglalását is, pedig az tudatosan készült. Végezetül nem várom a múlását, mert tudom messzire kísérne, inkább bontottam egy normális sört. 

Már történelem, mármint részemről, a keret része lett. 


 Aztán megmutatom, hogy tudnak ők rendes sört is főzni. Mikor még nem ment el teljesen az eszük, akkor ezt az ominózus sört csak alkoholos formában készítették. Jól meg is ittam az első keret 37. kupakjaként.



 Majd jött a light főzetük, amikor az ember ilyen szavakat olvas egy címkén sok jóra nem számítson.
137., szintén az első keret ölelésében .

 

Majd a címkéik.



Folytatás? Valamit berakok a hűtőbe és hamarosan meg is mutatom.

Árpamaláta, komló, élesztő és fermentációs szénsav.
<0.5% V/V
0.33L
Németország
 26441 Jever Elisabethufer 18
 Friesisches brauhaus Jever KG

Megjegyzések