Spaten hell

Az 1397-es esztendőben már említődik egy sörfőzde amiből majdan megszületik a Spaten főzde, köszönhetően Jacob Sandtner személyének, de itt már 1572-őt írunk München városában. Ezt követő történelmük sok száz éven keresztül családi irányítások égisze alatt zajlik, ebből az egyik legkiemelkedőbb a Sedlmayr család, akik több mint száz éven keresztül finomítgatták a Spaten főzeteket. Aki továbbra is elmélyülne a múltjukban, annak ajánlom a hivatalos Német oldalukat megtekintésre a spatenbraeu.de-t.
Egy pár mondat erejéig itt elkalandoznék a régmúlt időkbe, emlékeim szerint Magyarországnak nem volt olyan lakott területe hol ne lehetett volna találni egy Spaten nevezetű italmérő egységet. Ezekben az időkben még gyerekként, de bármerre jártam a családdal mindenhol volt ilyen nevezetű ivó. Vajon az akkori haza kínálat megállta a helyét vele szemben vagy kuriózumnak számított Német gyökereinek köszönhetően? Aztán a 2009-es évtől mérten ismételten forgalmazza a Borsodi, borsodisorgyar.hu/hu/marka/81/spaten. Mindig óvakodok a licensz söröktől, mert más tájegység, más maláta, más komló, a víz is eltérő, elveszti autentikus mivoltát. Ezen a ponton fogalmazódott meg bennem egy hazai Spaten elfogyasztásának a lehetősége.

Már habjának múlásával egyidejűleg is szépen szolgátat az árpamaláta, annak fakó jellemével. Majd tompa édesség fedezi a maláta kétirányú játékát, ami részben klasszikus jegyeit kínálja a megszokott gabonás érzetével és egy gyenge keser aláfestéssel. Ritkán, de szoktam olyan produkciót megfigyelni, mintha a sokasága keltené ezen keserű jegyek halmazát, mármint az árpamaláta révén. Nem bántó, illik ide, de nem a komló spektrumán mozog és nem telíti illatát. Közben kirajzolódik egy óvatos, inkább a háttérben mozgó savany kíséret érzete finomítva ízvilágán.



 Nagyon világos pohárfoglalás mutat, ami teljesen tiszta az arany színvilágával. Habtakarója nehezen nyúlik fel a pohár karimájához, hófehér színével. Majd onnan sietve is távozik.



Könnyű, simogató szénsav szinte savas toldalék nélkül és korán kezdődő árpamalátás ízek. Kezdetben kissé visszafogott, tartózkodó homályából csak lassan kinyíló. Semmi túlgondolt és vagy extra, a hell nyomvonalához hűségesen tartja magát, üdítő kortyképet hozva a maláta totális kibontakozásától mentesen.


Aztán ennek ellenére nem kell hiányt szenvedni a maláta ízvilágának hiányában, csupán óvatos potméter tekergetésbe kezdett és a továbbiakban is tartja magát hozzá.


Kissé fokozottabb állapotban tárja fel gabonás gondolatait hol még mindig hanyagolja édesebb érzetét.


Aztán ide is benyúlik keser sokasága, kizárólag támogató ízpárként. Összességében friss, még a maláta is üde képet festve folyik ki a poharamból.


Végezetül messzire kísér egyszerűnek tűnő, ellenben szép, telt ízvilágával a komló nélkül.





A következő kupakkal haza húzott a szívem, éppen hazafelé tartva Borsod megyéből, mikor megálltam venni valami szomjoltót annak teljesen alkoholtól mentes folyadékából.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.2% V/V
0.5L
Németország
 Spaten-Franziskaner Brau GmbH
 80335 München












Megjegyzések