Berliner Kindl weisse original

Berliner Kindl sörgyár újkori történelme a 2006-os esztendőtől datálható, ekkor álltak egy kalap alá a Schultheiss sörgyár üstjeivel. Az először említett Berliner, amúgy az 1872-es évben nyitotta kapuit, a Schultheiss ezzel szemben kerek 30 évvel hamarabb kezdte alkalmazni a maláta, komló párosát, szám szerint 1842-től. A szortimentek tekintetében megfordítom a sorrendet, a Schultheiss termék palettája egy főzetet számlál, ellenben a Berliner Kindl ehhez hozzá toldott egy nullát, így kerek tíz üvegtöltetet tud felmutatni.
Korában a Berliner söreivel már találkoztam, egy doboz, illetve egy üveg, pohárba tölthető finomságával. Ezen megmaradt pixelek majdan érkeznek is az írásomnak végén.

Intenzíven fanyar jegyekkel nyit illata erős savany támogatással kísérve. A többi szereplő ilyen dominancia mellett csupán ködös, alig érezhető hatást keltenek. Ezek közül kivétel az a száraz magvas jellem, ami fel tudta venni a versenyt. Az első sorban már olvasott, abszolút üdítő kínálat ellenére meghúzódik egy kopottas, édes árnyék. A komló elvész és a maláta sem egyértelmű, független a már említett magvas megnyilvánulás érzetétől.





Látványa hordozza az opálosság illúzióját, amit a kicsapódó pára kölcsönöz neki. Teste tiszta, áttekinthető annak világos arany színével. Habfedője hófehér színnel takarja, szép, egységes felépítésével, majd csak lassan illan.



A szénsav kezdete enyhe, aztán kis túlzással, de majdnem csókra húzza a szám. Markáns savanyság, nyál sokszorozó kortyok, talán a citromlé ivászatához tudnám hasonlítani lesarkított módon.


A komlóra nem tettem tétet, helyesen, a malátával való találkozással is csupán eljátszottam. Az utóbbi nagyon homályos, figyelemre szomjazó gondolatai alig adnak némi gabonás érzetet.


A citrom illúzióját, illetve fanyar, savany érzetét kitartja a kortyképet végig kísérő hatásos tételként.
Ezen ízképe mögé szivárognak egyéb hatások is, egy csipet gyümölcsös színezet, mellé pedig fátyol vékony, édes támogatás.


Az üdítő, frissítő mivolta egyértelmű, mondjuk a nyári tikkasztó melegben is ki kellene próbálnom. Végezetül múlásával is kitart élces bemutatkozása mellett, nagyon messzire kísérve lassan fakuló ízvilágával.




 
Aztán az ígért korábbi Berliner főzetek, elsőként a kupak meg címkéje, majdan a dobozos.


A 215. fémfedő.




Végezetül a jelen helyzet ábrázolása, már a 395. kupakkal.


A folytatás marasztal a Berliner háza táján.

Árpamaláta, komló, élesztő.
3.0% V/V
0.33L
Németország.

 Berliner Kindl
 13053 Berlin
 Indira Gandhi straße 66-69



Megjegyzések