Dréher pale ale

Hölgyeim és Uraim, ezen főzet már megivódott részemről is, ám akkor az dobozból folyt ki. Azon írásom itt olvasható a történelmüket taglaló betűimmel együtt. Szóval, mert a név kötelez így a kupakját is beállítom a keret ölelésébe. Ezen gondolatok mentén fogalmazódott meg bennem a hűtő polcáról való leemelése, ugyanis az ismétlés lehetősége kevésbé foglalkoztatott. Aki olvasta korábbi írásom a sörrel kapcsolatban az értheti is, hogy annyira nem vágytam ismételten a poharamba önteni.
Már akkor sem értettem és még mindig nem, a felsorolt komlók tükrében, ami a tudatos fogyasztók körében közismert nevekként csengenek, hát sokkal többre számítottam. Gondoltam merészebb receptúrát álmodnak meg kihasználva mind a komlók adta, mind az ezzel megszerezhető vásárlói tömeg kemény Huffjait illetően. De nem, sőt, még a kérdés is meg fogalmazódott, hogy most akkor tényleg használtatok az írott komlók bármelyikéből is?

Gyermeteg és könnyed, túl könnyed, amihez zárkózott jelleme sem segítő támogatás. A komló keserűje annyira halovány, hogy  keresni kell, ellenben citrusos világa valamelyest nyitottabb, viszont megjegyezném, hogy ezen érzete sem nőt fel. Illatképének összessége, figyelembe véve az édes és vagy savany  jegyek irányultságát, hát ő egy sem ide, sem oda nem hajló furcsa, topma hatást kínál. Az árpamaláta csupán a címke betűszedete, illatában nem generál érdemi megnyilvánulást.





A pohárba foglalt teste csupán a pára hatására visel opálos öltözetet. Tiszta és áttekinthető annak pazarra sikeredet arany színezetével. A rajta elterülő habtakarója hófehér színével emelkedik  és szép strukturált felépítésű, majd lassú illanást mutatva távozik.


Kellemes sima érzetű szénsavas belépőjét elenyésző savas lecsengés követi. Majd folytatásában próbálok érthető módon fogalmazni, de a kortykép alul pozicionált ízvilága ezen képzeteimet erősen gátolni fogják.


A komló oly annyira kevés érzetet kínál, hogy szinte nincs is, alig találkozok a rá emlékeztető keser vonására, illetve citrusos jellemére. Kezdetének összessége zavaros képet tálal ami lassan tisztulni kezd.


Itt nem kell komoly változásokra számítani, inkább úgy fogalmaznám meg, hogy eddig egy túl hígított szörpöt ittam a már beleolvadt jégkockákkal. A tisztulás hozta változás a jégkockákat nem már olvadt  mivoltukban kínálja így valamelyest testesebb ízeket érzek.


Aztán a pozitívumok ajtaján is benyitok, semmi túlzó csak egy kopottas malátázottság fogad. Már a vége irányában kissé, azaz alig, ám fokozódik a keser érzet és ködösít egy fátyol vékony gyümölcsös hatás.


Az összkép kísérete egy halovány, savany árnyék. Múlása és vége a semmibe vész, nagyon gyenge ízek sietős kopása nem kísér messzire.






A Dréher név alatt készül finom főzet is, a bak sörüket kifejezetten szeretem, telt, dús ízvilágával. Kupakja már a keret ölelésében a 225. helyen.



 A következő kupakot Cseh országban préselték az üvegre.

Árpamaláta, komló ( Kazbek, Citra, Chinook ), élesztő
4.8% V/V
0.5L
Magyarország

 Dreher sörgyárak Zrt.
 1106 Budapest, Jászberényi út 7-11





Megjegyzések