Petrus nitro quad Belgian ale

A De Brabandere sörfőzdét az 1894-es esztendőben alapították Belgium földjén, és mind a mai napig családi irányítás alatt működik. Az 1909-es évtől, egészen 1950-ig Sint-Antonius néven üzemelt.
Napjainkban több brand főződik az égiszük alatt, ebből kilenc sör, jómagam Belga fogyasztása a címke gyűjteményem alapján 53 üvegtöltet, de ez némileg sántít. A kezdetekben csupán a kupakok maradtak, valamikor a 30.-40. üvegnél eszméltem fel, hogy micsoda értéket engedek el, így az első keret, első másfél sorában van hét hiányzó címkém, az mindjárt hatvan. Ennek a tükrében a Belga delegáció, gyűjteményem 15.037593984962406%-át teszi ki.
Petrus főzet korábban is érintette már poharam, a fémsapkája stabilan áll az első keret, első sorában, a 19. helyre került, címkéje ugyebár hiányzik. A mai Petrus a 399. helyre kerül, a második keret 4. sorába.

Enyhén szúrós és alapvetően édes irányú illatát kínálja. Ezen érzete mellett az árpamaláta, illetve egy könnyed, ám gyengécske gyümölcsösség formálódik. A maláta szép kontúrok révén tálalja gabonás jellemét, meghatározó tételként. Az összességhez társul még egy finom karamellás aláfestés is. A már említett gyümölcsösség a fúziók kopottas illúziója, viszont a szúrós kép kialakításában az alkohol említhető annak magas fokozatával.





Pohárban figyelt teste sötét fekete, melyen mély bordó árnyalatok láthatóak. Abszolút habkorona, sőt már inkább krém, millió apró buborék gyönyörű struktúrája a múlás erősen fékezett hatásával. Színében világos tónusú pasztell árnyalatokat hordoz.



Szénsavas érzete mérsékelt, de simogatóan krémes állagú. Az alkohol tizenegy, ötös fogata hamar beköszön, karcos, torokba markoló hatásával. Ezen apró kellemetlenség jelenléte hamar apadni kezd, teret engedve az érdemi ízek kibontakozásának.


A gyümölcsösség a kortykép folyamán is érezhető támogatás, de kiemelném a csokival és alkohollal fuzionáló, konyak meggyes, fakó árnyék szerepét. A maláta játéka kissé hamis, ellenére hat fajtájának, gabonás jegyeit igyekszik a közösségbe adni, de az ízek széles spektrumában ködösödik  mondandója.


Ennek a tükrében sorolnám is a még jelentkezők kisebb táborát, némi kávé, elenyésző csak úgy mint a karamell és a fokozódó édes érzet, ami továbbra is egészséges irányt mutat. A csokoládé ét verziója is jelentkezik fakó játékával. A komló gyaníthatóan kemény harcokat vívott, de elesett.


A korai első, két-három korty, némileg lebénította a torkom pozitív érdemében, annak alkohollal fűtött érzetével. Igaz, csökkenni kezdett befolyása, de feleszmélés egységesebb, érettebb ízképet szállított, hanyagolva a karcosság jelenét.


Ízekkel teletömött, karakteres toroksimogatása selymes értékeket visel, a már olvasott sorok pazar fúziójával, ami felettébb tartós kíséretnek bizonyul a múlás hosszúra nyújtott ízvilágában.






A következő pixel halmaz Colombo bácsinak sem vettet volna fel kérdéseket, vissza fordulva az ajtóból, megállapítva, miszerint ez egy Belga ale lehetett.


A bevezetés soraiban említett 19. kupak, az első Petrus, és egyben a hetedik Belga fémsapka képe következzen.



Végezetül a jelen helyzet látványa.



Majd a folytatás egy kisebb mérföldköve, annak 400. titulusával felvértezett kérdés. A választ még keresem, de, az mégis csak legyen Magyar főzet nyomtatott kupakja.

Árpamaláta ( hat fajta ), komló, élesztő.
11.5% V/V
0.33L
Belgium

  Brewery
  De Brabandere
 
 
Rijksweg 33 

  B-8531 Bavikhove 

  Belgium

Megjegyzések