Primator ipa

Előző írásom által már említést nyert történelmük, amit csupán szűk szavúan tettem. Ezen írásom itt tekinthető meg és a porter sörükről mesél, amit természetesen ők is porternak neveznek, olvasható a hátsó címkén. A főzde hivatalos oldalán, a primator.cz/en/ további érdekességek is megtekinthetőek.
A mai sörükkel egyetemben már öt főzetük járta meg a poharam s vált a gyűjteményem részévé, mind kupakjukkal, mind címkéikkel. Ezek bemutatása a korábbi írásomban már megtörtént.

A komló tolja gyönyörűen komponált keser tételét, illatának vezényletébe.  Űdítő nyers valóság alig megmutatkozó citrusos kísérettel. A keser jegyek mellett érződik egy csipet édesebb gondolat, de a már említett vezénylet szinte teljes mértékben kitölti illatképét. Viszont elmarad a maláta kínálta lehetőségek totális spektruma.







Látványát némi opálosság fedi a párának köszönhetően. Ellenben teste tiszta és átlátható ódon arany színezetével. Habfedője bőséges, sűrű réteg ami csak lassan illan hófehér színével.



Vastagabb töltetű szénsavát hasonló erősségű savasság követi. Hamar jelentkező könnyed keserűsség, majd mellé sorakozó frissítő citrusos érzet enged az ízek világába.


A gyümölcsösség komplex hatását tárja elém a citrusos aláfestése, kezdeti intenzív jellemével. Majd az ismételt kortyok rámutatnak a kezdeti erős savasság, már kopottabb, ám végig kísérő hatására.


Illetve az is kiderül, hogy az árpamaláták a pohár emelgetése folyamán nem adnak életjelet magukról. Aztán a komló keserű a könnyed formációját fokozni kezdi, markáns vonalvezetésként társítva az ízvilágba.


A kortykép alakulása s majdani felépülése is hordoz némi édes irányú színezetet, talán a maláták még is csak közbeszólnak, játékuk karcsú, alig megmutatkozó. Közben a citrusosság fényessége kopni kezd, fakó árnyékként követve a már domináló, komló keserű érdemi munkásságát.


Ez idáig finom toroksimogatást intézett irányomba és végjátéka, illetve múlása folyamán is kitartja szerepét, csupán kicsit könnyítve magán, de így is a végtelenbe kísér a komló tálalta kényeztetés kereteivel.






Végezetül a jelen helyzet ábrázolása annak kettő, pixelekbe tömörített látványával.



A folytatást illetően már vannak alanyok a hűtő sötét ölelésében.

Árpamaláta ( pilseni, búza, müncheni, karamell ), komló ( Summit, Chinook, Cascade, Triskel, Citra, Galaxy ), élesztő.
6.5% V/V
0.5L
Csehország

 PRIMÁTOR a.s.
  Dobrošovská 130
  547 40 Náchod
  Česká republika



Megjegyzések