Weihhenstephaner original helles

A történelmük kutatása során a 725-ös évszám is említődik, de leírott múltjuk az 1040-es esztendőtől datálható, ami hát igen impozáns tekintve az azóta eltelt éveket. Közben már kínálom is hivatalos oldalukat ami Német és Angol nyelven elérhető. A www.weihenstephaner.de részletesebb történelmi betekintést kínál, illetve átnézhető 16 darabos szortimentjük is. Ha már a söreik említődnek, akkor közlöm, hogy korábban annak még nem blogolós korszakomban, kettő főzetük már érintette a poharam,  természetesen írásom végén érkeznek a kupakok, címkék pixelei. Közben az 1040-es esztendőt mindenki feldolgozta?
A kutatások közepette vettem észre a helyszín egyezést egy a sor elején elfogyasztott sörrel kapcsolatban, a Huber weisses  főzetével, három másik brand társaságában mind Freising városában készül az ominózus sörrel egyetemben. Kis kitekintés a most olvasott sörökkel kapcsolatban, íme a www.hofbrauhaus-freising.de.

Testes maláta kínálja a belépőt részletgazdagra szabott játékával. Gabonás érzete összeáll a savany kísérettel amitől kissé kopottas, de abszolút tényezőként méri magát illatában. Aztán a magvas hatása, lehengerlő egyben markáns jegyeit tálalja karöltve, óvatosabb édes gondolataival. Így az összkép friss érzetű kortyok mentén folyik nélkülözve a komló keser vértezetének alkalmazását.






Látványának opálosságát a kicsapódó párának köszönheti. Tiszta teste fényes, arany színezetet visel. Habtakarója szépen strukturált csak komótos illanást mutat hófehér színével.



Nagyon óvatosra hangolt szénsavas pezsgését egy hirtelen múló, cseppet erősebb savasság követi.  Ebből nagyon ködös enyhe malátázottság lép elő, elmosódott játékával.


Ezen érzet rövid ideig ki is tarja ízvilágának spektrumát. Aztán a fokozott várakozást, hirtelen megtörő magvas gondolatai kezdik szélesebbre nyitni.


Kezdetben ő sem fogalmaz érthetően, messziről kezdve lassan felzárkózik nem átlépve a finom keretek határait. Az egysíkúság lehetőségét már a kezdetektől töri az a savanykás kíséret ami végig kitartó, enyhe támogatásnak bizonyul.


Már látva a végét, hoz némi változást. Egyrészt édesebb hatások is csatlakoznak a kortykép leiratához, fátyol vékony lepelként borítva az ízeket, másrészt, a maláta többi hozadéka is visszafogott emelkedésbe kezd.


Át kortyolva azt írnám, hogy üdítő összképet tálalt a komló társulását nélkülözve. Ám végezetül fakulni kezd a frissítő jegyeinek sora teret engedve a maláta kései ébredésének. Ezen összeállítással is gazdag ízvilágot hoz és kísér messzire.





Aztán a bevezetés soraiban említett címkék és kupakok. Az első a 183. egy búza sör, majd a 199. egy bak búza.





.....és kupak társaik.





A következő főzet már dobozos formában állt a fényképezőm előtt, ezért gondoltam kupakként is beállítom a keret ölelésébe. Hazai gondolatok, büszkeségtől elvonatkoztatott pohárfoglalása.

Árpamaláta, komló, élesztő.
5.1% V/V
0.5L
Németország

 85354 Freising
 Alte Akademie 2

 Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephaner

Megjegyzések