Bakalář medový speciál

A pivobakalar főzete egy mézes üvegtöltet mely a Csehország észak nyugati részén található Rakovník városából származik. Az írásos emlékek a főzde alakulásának 1454-es esztendeje előttről is szólnak már sörfőzdékről. Bakalář névvel jelezve hét fajta főzetet kínálnak, illetve Černovar néven kettő főzetet, végül pedig Pražačka néven egy fajta főzetet.

Könnyű illategysége édeskés irányt követ többek között a méz kínálta teltebb jegyek érzetével, illetve az árpamaláta hatásával. A méz klasszikus finom tételkét követi a maláta erősebb, gabonás jellemét. Az illatkép elhanyagolható részeként említendő azon savany aláfestés ami fakó árnyékként végig is kíséri. A komló keserűje lemarad.







Látványában mély borostyán színezetével és tiszta testével ül a pohárba. Habtakarója egységes hófehér, és csak lassan illan. 



Bőséges és egyben sima érzetű szénsavát szintén testes savassága követi amiből a maláta ízvilága lép ki elsőként. A savassága gyorsan lecseng és helyére a malátával párhuzamosan édes töltetű hatás érkezik.


Közben a maláta dominanciája kezd körvonalazódni amihez inkább gabonás gondolatait társítja, illetve a méz mely a kortykép lefolyásában sem tör főszereplői körbe. Édes, finom ízvilágával kitartóan kísér.


A sör keserűje alig mutatkozik csupán torok tájon ad kevéske életjelet magáról. Az illatában már említést nyert csekély savany kíséret ízében is hasonlóképpen megjelenő tétel.


Végjátéka még simít az ízek kontúrján kissé fokozott édesebb keretek között, végezetül múlása kitartó módon messzire kísér.





408.-ként hozta fémsapkáját már a második keret ölelésében.


A folytatás Görögországból érkezett hozzám.

Árpamaláta, komló, méz, élesztő.
5.8% V/V
0.5L
Csehország

Tradiční pivovar v Rakovníku, a.s.
Havlíčkova 69, 269 01 Rakovník,




Megjegyzések