Baronka

A hivatalos Zatecky pivovar oldalon az 1798-as esztendőt említik a kezdetek kezdetének, mikor is bizonyos Lorence Rotta építész letette a sörfőzde alapkövét. Napjainkban 11 főzettel kényeztetnek amiből kettőt már korábban a poharamba töltöttem. Ezek kupakjai és címkéi az írásom végén megtekinthetők. Az ominózus sörrel háromra nő a számuk, illetve van még itthon kettő főzetük amivel hamarosan jelentkezek.

 Azonnal érződik az illatán a minőség és az árpamalátával nem spórolás. Karakteres telt malátázottság erős gabonás hatással, kínálva száraz magvas tételét is. Mindez csekély savany kísérettel, illetve egy közepes szintű édeskés felhanggal kiegészítve. A komló keserűje óvatosan szól  a történethez jegyeinek visszább fogott megnyilvánulásával.







Pohárba töltött teste tiszta, színezetében sötét tónusú ódon arany árnyalatokat visel. Habfedője szép kiállásával és hófehér színével tartja magát, majd csak lassan illan.


Könnyed szénsav és csekély savassága kezdi a kortykép folyamát, hamar beköszönő maláta egyenlőre enyhe jegyeivel. Tompa édes kezdete a későbbiekben fokozódni fog, de kitartó kíséretnek bizonyul egy fakó savany érzet is.


Az árpamaláta intenzitását tekintően a kezdeti bizonytalanságot félre téve, markáns mód jelen lévő tétellé növi ki magát.  Finoman tömény gabonás világát szabadítja fel, enyhén élesedő édes hatásokkal követve.


Itt már megemlítendő a komló is aki a domináló maláta ellenére képes érdemi keserűsséget kínálni.
Ennek a tükrében ugyan hoz egy kellemes frissítő hatást, de csak megkopott módon.


Végjátéka egységet alkotva kényeztet tartva a maláta főbb gondolatait, majd múlása is kitartó és messzire kísér lassan fakuló ízvilágával.






A bevezetés soraiban említett testvéreinek kupakjai és címkéi következnek.

A 35. helyen az első keret ölelésében a CELIA.

A 46. helyen a CELIA dark.



Folytatásnak egy testvére fog következni.

Árpamaláta, komló ( Žatecký poloraný červeňák, Vital, Sládek  ) élesztő.
5.3% V/V
0.5L
Csehország

Žatecký pivovar, spol. s r.o.
Žižkovo náměstí 81
438 01 Žatec

Megjegyzések