Bomonti

Az 1894-es esztendőben kezdte meg működését a bomonti Törökország területén, az első modern sörgyárként. A helyszín Isztambul és a Helveti és Bomonti testvérek összefogásából kezdődött minden. Napjainkban tizenkettő saját főzetet készítenek illetve licensz söröket is főznek, mindezt az www.anadoluefes.com.tr égisze alatt. 
Ha emlékeim nem csalnak akkor ő az első török pohárfoglalóm, de nem titok, hogy van itthon egy másik is amiért köszönet Gazsó Péter barátomnak. 


Teljesen korrekt illata fogad a pohár fölött. Habjának múlásával kap egy erős savany felhangot a maláta uralta érzet. Illanását követően bontakozik ki igazán az árpamaláta klasszikus jelleme intenzív gabonás világával, tompa édes irányt vételezve. Közben a kezdeti savany felhang megkopik, de kitartó kíséretnek bizonyul. Végezetül a komló keserűje alig érződik, csupán elmosódva mindenki mögött. 






Látványát a pára homályosítja melynek világos arany színezete van. A habfedője a mellett hogy hófehér, szép és egységes igen tartós látványnak bizonyul és csak nagyon lassan múlik. 




Szénsavassága telt és simogató alig megmutatkozó savas kísérettel. Folytatásában azonnal érkezik az árpamaláta könnyed, szép kontúrokkal taglalt ízvilága. 


Gabonás jegyei vezetnek körítve az enyhébb, száraz magvas tételével és egységük óvatosan merül édesebb gondolatok ölelésébe.


A komló nem magaslik ki a kortykép lefolyásából sőt, furcsa mód a már írott malátás dominanciát megtartva finoman keseríti a kialakított képet.



Olyan mintha inkább a testemre gyakorolná hatását s nem ízlelő bimbóimra torok tájt élesedve. A történet része még egy az árnyék titulusában ténykedő kecses savany érzet mely végig is kísér.



A végére még jobban rendeződnek az amúgy sem keszekusza ízek összességei abszolút finom sörként tálalva magát. Végezetül múlása csekély mértékben emeli a maláta szerepét sokáig kísérő ízekkel.







A 406. helyre érkezett ezen török.



Folytatás megint egy cseh sört fog fotózni és kóstolni egy ipa mivoltában. 

Árpamaláta, komló, élesztő. 
4.8% V/V
0.5L
Törökország

Anadolu Efes
Bahcelievler-Haznedar, Istanbul, Turkey 34603


Megjegyzések