Monyo és Ægir Nordic Vibe

Az Ægir Bryggeri Norvégiában található Flåm városában. Nem csak a főzet nemzetközi, hiszen a sörfőzdét egy amerikai személy álmodta meg név szerint Evan Lewis. A kezdéskor 2007-et mutatott a naptár viszont az 1989-es esztendőben kezdte házi sörfőzőként. A főzde igen találó nevet visel, ugyanis Ægir a tengerek istene a Norvég mitológiában aki a “főállása” mellett sört is főz, és évente egy óriási bulit szervez a többi istennek.
A Monyo Brewing Co. a 2014. évben mutatta meg nevét a hazai nagyérdemű számára Pein Ádám, Németh Antal és Elek Zoltán gondolataival vezérelve. A főzde az egykori királyi sörfőzde impozáns épületében telepedett meg harmad magával, így jött létre a főzdepark a 2016-os évben.
Korábban több Monyo főzethez volt már szerencsém, ebből kettő már a blogolós korszakomban történt. Elsőként mutatnám is a Radical series my dirty beer leírását, illetve másodikként az  Avi cousin betűit.  Majd írásom végén jönnek a címkék és kupakok látványai.

Nincsenek szakaszos taglalt belépők, azonnal megjelenő illatjegyek és fúzióik kényeztetnek. Az intenzitásukat illetően már vannak eltérések, de a ribizli az egyik leghatározottabb. Érzetével elég fanyar irányt határoz meg, viszont él gyümölcsös jellemével is. Van egy tétel a hordó hozadéka ami szintén markáns hatásként jelenik meg. Boros múltja támogatja a fanyar jegyek térhódítását, illetve a fa illata egyaránt megmutatkozik. A komló, maláta párosból csupán a maláta kínál érdemi nyilatkozatot s abból is a búzamaláta a biztos befutó, édeskés aláfestésével és fakó gabonás jegyeivel. A vaníliával kapcsolatban nem vagyok teljesen biztos, mintha kiérződne, de kontúrok nélküli homályos.



Pohárban foglalt teste megtagadja az átlátást kopottas, fakó, bordó színezetével. Habtakarója világos barna ködöléssel kezd emelkedni, majd szépen strukturált tartása csak lassan illan.



Szénsavas pezsgése bőséges és nagyon selymes, már már krémes érzetével invitál az ízvilágába markáns, savas lecsengésével körítve. Majd itt is a ribizli ízvilágával találkozok első ízben, abszolút gyümölcsös valóságával.


Jelenléte fanyar, frissítő képzetet vázol, de az alkohol tizenkettes mivolta, kissé karcos egysége megtöri finom térhódítását. Ezen élces íztörés rövid, ám csak lassan fakuló hatás és csupán az első, két három korty kíséreteként érződik.


Továbbá a hordó megest adja kellemes és egyben természetes ízvilágát a fa nyújtotta vértezettel. Aztán csak ismételni tudom magam, a komló elmarad keserű történetével és csak örök barátja a maláta lép színre.


Elég fáradt módon tálalja gabonás ízét és édes elvei is alig bontakoznak ki összemosódva az érett gyümölcsös egységgel, de még így egyesülve is elenyésző a hatásuk. A vanília a kortykép végére kezd kibontakozni halovány árnyékként csatlakozva.


Végjátéka már kissé édesebb közegben tálalja az olvasmányt és fúzióit, egy kellemes toroksimogatásként. Végezetül múlása ragaszkodó módon kísér messzire.






Most a korábban említett címkék és kupakok következnek a jelen helyzet ábrázolásával egyetemben.











310. kupak.

A 308. fémfedő.

A 405. kupak.

 A következő kupakot egy török adja a keret ölelésébe.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, fekete ribizli, vanília, élesztő.
12% V/V
0.33L
Norvégia


 Ægir Bryggeri
 Flåm Norvégia N-5743





 

Megjegyzések